Sepp Kuss z týmu Jumbo-Visma se raduje v cíli 15. etapy Vuelty.

Sepp Kuss z týmu Jumbo-Visma se raduje v cíli 15. etapy Vuelty. | foto: Â©PHOTOGOMEZSPORT2019

Drama v závěru. Těžkou etapu ovládl z úniku Kuss, Roglič udržel vedení

  • 38
Po jednodenní změně v podobě rovinatější etapy opět zamířila cyklistická Vuelta do hor. A znovu čekala na jezdce pořádná zkouška. V těžkém dojezdu 15. dílu závodu triumfoval Sepp Kuss z Jumbo Visma, který ve finálním stoupání předčil všechny své soupeře z úniku. V červeném dresu zůstává jeho týmový kolega Primož Roglič.

„S dnešními kopci sice ještě nemám zkušenosti, ale vypadají velice náročně, obzvláště ten poslední. Budeme muset jet na plný plyn hned od začátku,“ říkal před startem Primož Roglič.

Měl pravdu, co do profilu patřila nedělní etapa k těm nejtěžším.

Během necelých 155 kilometrů se museli jezdci vypořádat se čtyřmi vrchařskými prémiemi první kategorie. Včetně dvojitého asturijského výšlapu na Puerto del Acebo, který byl v itineráři Vuelty vůbec poprvé.

Přesto se až do posledního stoupání jelo v klidu. Jumbo-Visma kontrolovalo v pelotonu situaci, Tony Martin a Lennard Hofstede bránili v balíku čelní pozice před Movistarem a Astanou.

Před nimi se s několikaminutovým náskokem pohyboval denní únik.

Závodit se tak začalo a v samotném závěru.

Do cíle zbývalo 6 kilometrů, jezdci z úniku už zdolávali poslední výšlap. Na čele jel osamocený Sepp Kuss, jenže za ním se formovala silná skupina pronásledovatelů.

Marc Soler, Tao Geoghegan Hart, Ruben Guerreiro… Ti všichni se hnali za Američanem.

Kuss však pokračoval ve svém tempu, zatínal zuby a kilometry do cíle ubývaly. Nadále si udržoval 30vteřinový náskok na své soupeře.

Za ním vystartoval Guerreiro, poté se na něj snažil dotáhnout Hart.

Oba marně.

Čtyřiadvacetiletý Kuss dorazil na vrchol Puerto del Acebo, pumpoval rukama a slavil vítězství. Své nejcennější v dosavadní kariéře.

Na druhém místě finišoval Guerreiro, třetí byl Hart.

„Myslel jsem si, že nás dojede hlavní skupina. Když jsem ale viděl, že máme náskok, tak jsem to zkusil, a vyšlo to. Závěr už jsem si užíval s fanoušky, kteří nás neustále povzbuzují,“ prohlásil spokojený vítěz.

Mezitím, co se jezdec týmu Jumbo-Visma radoval v cíli, vrcholil souboj mezi hlavními adepty na celkové pořadí.

Na začátku kopce zaútočil Alejandro Valverde, odjel sice skupině favoritů, jenže na Rogliče si nepřišel. Slovinský cyklista se zavěsil za jeho kolo a útok pokryl.

Valverde s Rogličem pokračovali spolu. Dojížděli cyklisty z původně 17členného denního úniku a zbylí favorité na ně postupně nabírali ztrátu.

Roglič proťal cílovou čáru jako 8. v pořadí, těsně za ním dorazil i Valverde. Oba se ztrátou 2:14 minuty.

O 41 sekund později přijel i Miguel Ángel López spolu s Tadejem Pogačarem.

Celkovému pořadí po 15. etapě vládne Roglič, který má na druhého Valverdeho náskok 2:25 minuty. Třetí Pogačar má odstup na svého krajana 3:42 minuty.

Jak se vše odehrálo

Těžká zkouška. Těsně po třinácté hodině vyrazili cyklisté do patnáctého dílu závodu. Před nimi byla 154,4 kilometrů dlouhá etapa, během níž na ně čekaly čtyři těžké výšlapy: Puerto del Acebo (8,2 km; 7,1 %), Puerto del Connio (11,7 km; 6,2 %), Puerto del Pozo (11,1 km; 7,1 %) a na závěr ještě jednou Puerto del Acebo (8,1 km, 9,6 %).

Acebo poprvé. Těsně po startu se z hlavního pole odpoutali Sander Arméé (Lotto Soudal), Mark Padun (Bahrain Merida), Vasil Kyryjenka (Ineos) a vypracovali si náskok. Během úvodního výšlapu na Puerto del Acebo se k nim z balíku připojili ještě Marc Soler (Movistar), Tao Gheoghegan Hart (Ineos) a Ruben Guerreiro (Kaťuša Alpecin).

Malý náskok. Peloton však uprchlíky nikam nepouštěl, stále si je držel na rozdíl několika desítek vteřin. Vzhledem k tomu se do čelní skupiny dotahovali další a další závodníci. Definitivně se počet členů denního úniku zastavil na čísle 17. Kromě původní šestice v něm byli například Ion Izagirre (Astana) či Daniel Navarro (Kaťuša Alpecin).

Tak jeďte. Po sjezdu z prvního vrcholu se na čelo pelotonu přesunul tým Jumbo-Visma a výrazně zpomalil. Náskok uprchlíků začal růst, navíc se do balíku vrátili cyklisté, již odpadli během stoupání.

Klid. Peloton táhl Tony Martin, který držel manko balíku na třech minutách. Výjezd na druhý vrchol Puerto del Connio se odehrál v klidu, nikdo z uprchlíků ani z favoritů na celkové pořadí se o útok nepokusil.

Útočíme. Mezitím, co v pelotonu stále Jumbo-Visma kontrolovalo situaci, ve skupině uprchlíků se začalo závodit. Sergio Samittier (Euskadi-Murias) zrychlil, přidali se k němu Ben O´Connor (Dimension Data) a Navarro a společně si vypracovali náskok na své pronásledovatele. Na prémii Puerto del Pozo měli k dobru 1:30 minuty.

Acebo podruhé. Útok trojice cyklistů však neměl dlouhého trvání. Na rovince před posledním stoupáním se skupina opět spojila. Na začátku výjezdu znovu zaútočil Samittier, jenže marně. Přehnal se přes něj Sepp Kuss, který nakonec oslavil vítězství.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 15. etapa

Tineo - Santuario del Acebo, 154,4 km

1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 4:19:04, 2. Guerreiro (Portug./Kaťuša-Alpecin) -39, 3. Geoghegan Hart (Brit./Ineos) -40, 4. Rodríguez (Šp./Euskadi Basque Country-Murias) -53, 5. Padun (Ukr./Bahrajn-Merida) -1:49, 6. O'Connor (Austr./Dimension Data) -2:05, 7. Craddock (USA/EF Education First) -2:11, 8. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 9. Valverde (Šp./Movistar) oba -2:14, 10. Armée (Belg./Lotto-Soudal) -2:48, …101. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -19:58.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 58:10:32, 2. Valverde -2:25, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -3:42, 4. López (Kol./Astana) -3:59, 5. Quintana (Kol./Movistar) -5:09, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -7:14, 7. Edet (Fr./Cofidis) -9:08, 8. Kelderman (Niz./Sunweb) -9:15, 9. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -9:44, 10. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-Merida) -11:39, ...75. Štybar -1:54:15.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa