Cyklisté ze stáje Vini Zabú

Cyklisté ze stáje Vini Zabú | foto: Profimedia.cz

Stáj Vini Zabú dostala měsíční distanc, dopovali dva její cyklisté

  • 3
Italská cyklistická stáj Vini Zabú dostala od mezinárodní unie UCI zákaz startů na 30 dní za doping dvou jezdců během dvanácti měsíců. Trest druhodiviznímu týmu vyprší 6. května, dva dny před startem Gira d’Italia, z kterého předem odstoupil.

Proti pravidlům se provinil Matteo De Bonis, který měl v únoru při namátkové kontrole pozitivní test na krevní doping. Už loni v říjnu byl z Gira po dvou nálezech na zakázaný enobosarm vyloučen Matteo Spreafico.

Pokud se v jednom týmu objeví dva dopingové případy během roku, nesmí se podle pravidel UCI celá stáj účastnit závodů 15 až 45 dnů. Vini Zabú mělo na Giru startovat díky divoké kartě, v závodě ho nahradí tým Androni Giocattoli-Sidermec.

V Itálii je doping trestným činem a policie se případem toskánského týmu zabývá. Podle médií jsou vyšetřování De Bonis, generální manažer Angelo Citracca a sportovní ředitel Luca Scinto. 

Citracca uvedl, že vyšetřovatelé nic nelegálního nenašli. S De Bonisovým pozitivním testem na EPO podle něj nemá tým nic společného. Jezdec podle něj přijal plnou zodpovědnost za své činy. 

,