Adam Vágner

Adam Vágner | foto: Martin Adamec, MAFRA

Vágner se chystá do Austrálie. Jede se tam šampionát horských kol

  • 2
Po třech letech neporazitelnosti ztratil Adam Vágner z Jablonce nad Nisou nadvládu v domácím šampionátu ve sjezdu na horských kolech. Na trati v Peci pod Sněžkou dojel o víkendu druhý, ale teď už má před sebou další velký cíl.

"V září se jede v Austrálii mistrovství světa, a ten závod mě hodně láká," těší se osmadvacetiletý biker Vágner, člen týmu CYKLOMAX - BRS Technology - 4EVER.

Na čtvrtý titul českého šampiona v řadě jste nedosáhl. Proč to v Peci nevyšlo?
Neberu to jako výmluvu, ale víc než vlastnímu trénování jsem se věnoval dráze, protože jsem pomáhal s výstavbou. Samozřejmě trať jsem znal, ale ta se díky neustálým dešťům měnila k nepoznání.

A také mě svým způsobem zpomalilo zranění z mistrovství Evropy před necelým měsícem, kdy to odnesly potrhané vazy na zápěstí. Dával jsem si spíš pozor, abych na to nespadl. Mohl jsem jet plus minus naplno, ale chtěl jsem se vyvarovat pádu. Takže jsem pak rád pogratuloval k titulu Michalu Marošimu a já jsem byl s druhým místem spokojený.

Jak se vám to zranění na evropském šampionátu přihodilo?
Bohužel v závodním místě jsem se střetl s divákem...

...to se vůbec může stát na jednom z prestižních vrcholů sezony?
No, ano. V jedné rychlé technické pasáži vykukoval ten fanoušek moc za páskou. Trefil jsem řidítky jeho ruku a absolutně nepřipravený jsem se poroučel k zemi. Doporučili mi na měsíc sádru, ale já si ji po čtrnácti dnech sundal a zkoušel jezdit. Šlo to, ale v Peci jsem byl spíš opatrný.

Jaký je váš další program?
Teď v neděli se u nás v Jablonci pojede sjezdový závod ve městě, tak přemýšlím, že bych se zúčastnil. Pak už to budou další klasické závody domácího poháru, kde na tom zatím nejsem nejlépe, ale rád bych ještě zaútočil na prvenství, nebo třeba mistrovství Německa.

A co bude po smolném mistrovství Evropy vrcholem sezony?
Určitě závod mistrovství světa v Austrálii, kam už bych měl být nominovaný v kategorii elitních jezdců.

Už jste tam někdy závodil?
Ještě nikdy. A docela mě zajímá, jak se jezdí v Austrálii..., je to můj velký cíl. Už teď tomu podřizuju přípravu. Jede se sice až v září, je to kus času, ale nechci nikde nic zanedbat. Chci naladit tu správnou sportovní formu, hlavně být zdravý a aby ruka držela.

Kde v současné době nejvíc trénujete sjezd?
Naštěstí už máme docela slušné lokality v Jablonci nad Nisou, kvalitní bike park je v Liberci nebo v Rokytnici nad Jizerou, kde se na velmi dobré dráze pojede finále Českého poháru. Ale ten trénink není jen a jen o sjezdu. Člověk potřebuje být fit po všech stránkách. Od věci není klasické horské kolo, fitness nebo plavání. Také mě velice baví motokros a kdo si ho někdy vyzkoušel, tak ví, jak moc je to náročný sport na fyzičku a zároveň super zábava.

Říkal jste, že jste pomáhal vytvořit mistrovskou trať v Peci pod Sněžkou. V čem to spočívalo?
Měl jsem možnost navrhnout tu dráhu profesně tak, jak bych ji viděl já a využil jsem zkušenosti z ježdění v cizině ze Světových poháru. Chtěl jsem, aby tam bylo od všeho něco a jsem hrozně rád, že se podařilo dráhu v Peci zlegalizovat.

Je to nová, dost náročná trať. Ohlasy byly kladné a hlavně mě těší, že i když ta trať byla po deštích ohromně technická a extrémně podmáčená, tak v neděli Horská služba nenahlásila jediný úraz. A to dokazuje, že se tady v Čechách závodníci pořád zlepšují. Věřím, že se v Peci v budoucnu pojedou světové závody.

Jak dlouho se chcete ještě věnovat sjezdu?
Závodím od nějakých patnácti šestnácti let a vzhledem k věku a zdraví chci pokračovat dál, jak to jenom půjde. A pak chci dál pracovat s vlastním týmem v Jablonci, o který se už teď starám.

Mám tady spoustu mladých talentovaných jezdců. Třeba šestnáctiletý Dominik Kvapil se už stal mistrem republiky juniorů, druhý byl Petr Třešňák a čtvrtý teprve patnáctiletý Ondra Štěpánek. Chtěl bych, aby se dostali co nejdříve do takové kvality, ve které závodím teď já a potom samozřejmě ještě dál.

Sjezdaři na kolech v sobotu rozproudí centrum Jablonce

Pro diváky atraktivní podívaná, pro bikery zase ojedinělá možnost ukázat před fanoušky odvahu, sílu a moc nad svým strojem. To je extrémní závod ve sjezdu na kolech Down Town, který se uskuteční tuto sobotu v centru Jablonce nad Nisou.

Podle pořadatele Vojtěcha Pluhaře nemá taková soutěž v Česku obdoby, a také by se jen těžko hledalo druhé město, jehož střed má tak ideální sjezdařský profil.

"Trať měří 750 metrů. Vede z kopce po dlažebních kostkách přes pěší zónu, jezdci musí překonat několik unikátních překážek a na jejím konci je 75 schodů. Jízda potrvá necelou minutu," popsal Pluhař.

Do závodu se přihlásilo okolo 50 elitních jezdců, asi 80 bikerů pojede v kategorii hobby a poprvé se také ulicemi města budou řítit i ženy.

Favority jsou dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu Michal Prokop, Radim Kvaček nebo Tomáš Slavík, vítěz loňského závodu.

"Odhadujeme, že závodníci poletí rychlostí 60 kilometrů v hodině," dodal Pluhař.

Jedna z překážek vynese sjezdaře do třináctimetrového skoku. Na Mírovém náměstí bude stát nákladní auto Tatra, které jezdci přeskočí přes kabinu.

Start je v ulici Kubálkova (mezi školami), trať povede přes ulici Generála Mrázka, Lidickou kolem radnice na Mírové náměstí, dál přes Kamennou do Podhorské a kolem fontány přes Jiráskovu po schodech na autobusové nádraží.

Down Town Jablonec


sobota 18. července

8.00 začátek prezentace

8.00 - 9.45 a 11.15 tréninkové jízdy

11.30 bike trial - exhibice na Mírovém náměstí

11.45 start hlavního závodu

14.15 start finálového kola

16.30 vyhlášení výsledků


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa