TRIUMF S MOTOREM? Fabian Cancellara se obviněním vysmál. Za vítězstvím v Roubaix je jen tvrdá dřina, brání se.

TRIUMF S MOTOREM? Fabian Cancellara se obviněním vysmál. Za vítězstvím v Roubaix je jen tvrdá dřina, brání se. | foto: AP

V kole má motor, viní Cancellaru. To je šílené, odmítá cyklista podvod století

  • 361
Tak si jeď, gestikulovali zoufale cyklisté, kteří mu nedokázali uviset v háku. Fabian Cancellara musí mít v nohou motor, říkali. Teď se objevilo daleko silnější obvinění na adresu švýcarského Spartaka: on ho má ukrytý v kole!

"Nesmysl!" kroutil Švýcar hlavou. "Je to šílené, nemám slov!"

Jenže ukázka síly, jakou předvedl v jarních klasikách, byla úctyhodná. Nejdřív všem ujel ve Flandrech, přeřadil na těžší převod a zmizel. Pak odlétl zbytku pole i na kostkách v Roubaix.

"Už jsem o tom slyšel," vysmál se dotazu na motorové kolo. "Za mými výsledky ale stojí jen tvrdá práce."

Novým dopingem se ale začaly zabývat odborné servery, do debaty se zapojil i francouzský sportovní deník L’Equipe.

Jeho zpravodaj na Giru Philippe Brunel hlásil, že nový stroj viděl. Má vážit deset kilo, o čtyři kila víc, než je minimální váha stanovená federací UCI, a má poskytovat asi sto wattů síly navíc.

Navýšení hmotnosti bicyklu je způsobeno miniaturním elektromotorem a baterií ukrytou v rámu poblíž pedálů. Chod motoru je skoro neslyšný a ovládá se čudlíky na brzdových pákách.

"V otázce dopingu si může každý dělat, co chce," povídal Christophe Desimelaere, mechanik Cancellarovy stáje Saxo Bank. "Ale u kola ne, tam mám všechno pod kontrolou."

Fabian Cancellara

HRDINA. Švýcar Fabian Cancellara je doma modlou.

Davide Cassani, bývalý italský jezdec a komentátor stanice RAI, novou zbraň dokonce vyzkoušel.

"Neuvěřitelné," kroutil hlavou. V rozhovoru pro Het Nieuwsblad popisoval: "Je mi padesát, ale na tom kole bych mohl vyhrát Giro. Jen tak, že zmáčknu tlačítko na řídítkách. Stačí jen otáčet nohama, žádná dřina."

Od konstruktéra se dozvěděl, že takové bicykly se poprvé objevily v roce 2004 a někteří jezdci už je využili v závodech. "Neřekl mi, kdo je, jestli inženýr, nebo domácí kutil," pokračoval Cassani. "Vím jen, že je z Maďarska."

Že by se rodil nový druh dopingu? "To je horší než doping," zlobil se bývalý italský závodník. "Podvod té nejvyšší úrovně! Motorka uprostřed cyklistického balíku."

"Čistá zlodějina," komentuje zase Patrick Lefevre, manažer stáje Quick Step.

Minulý měsíc UCI popřela, že podobné nefér praktiky v pelotonu fungují, ale možnosti technologické pomoci závodníkům přesto zkoumají. "Vyšetřování Cancellary ale neproběhne," sdělil Jean Wauthier, šéf technické komise UCI. "Takové obvinění by se těžko dokazovalo."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa