Alberto Contador (vlevo) a Andy Schleck v 9. etapě Tour de France

Alberto Contador (vlevo) a Andy Schleck v 9. etapě Tour de France | foto: AP

V alpském pekle ukázali sílu A. Schleck s Contadorem, Kreuziger se propadl

  • 453
V královské alpské etapě cyklistické Tour de France zazářili dva z velkých favoritů. Andy Schleck z Lucemburska sebral Australanovi Evansovi žlutý trikot. Jeho parťák z horských stoupání Alberto Contador, španělský obhájce prvenství, na něj na druhé příčce stále ztrácí 41 vteřin.

Roman Kreuziger dojel na 19. pozici se ztrátou 3:48 na vítězného Francouze Sandyho Casara a vypadl z elitní desítky. Na jedenáctém místě nyní figuruje dvě sekundy za svým stájovým kolegou z Liquigasu, průběžně desátým Ivanem Bassem z Itálie. Na lídra nabral český cyklista manko 5 minut a 11 vteřin.

Po dni volna čekalo na cyklisty 204,5 km mezi Morzine-Avoriaz a Saint-Jean-de-Maurienne, během kterých museli překonat dvě stoupání první kategorie a poté nejnáročnější výjezd letošní Tour - pětadvacetikilometrové stoupání na 2000 m vysoký Col de la Madeleine.

Jednatřicetiletý Casar v závěrečném spurtu porazil Španěla Luíse Leona Sáncheze a Itala Damiana Cunega a připsal si druhý etapový triumf na Tour v kariéře.

Alberto Contador (vlevo) ve stoupání na Colombiere v 9. etapě Tour de France 2010.

Alberto Contador (vlevo) ve stoupání na Colombiere

Sandy Casar, francouzský vítěz 9. etapy Tour de France.

Sandy Casar, francouzský vítěz 9. etapy Tour de France

Obhájce Contador dojel na šesté příčce, jeho největší rival, mladší z bratrů Schlecků, byl o místo horší. Favorité těsně před cílem dostihli čtyřčlennou skupinku uprchlíků, kteří jeli několik hodin v samostatném úniku.

"Dneska jsem chtěl Contadorovi ujet, ale nešlo to, byl příliš dobrý," řekl Schleck k několika marným pokusům odpoutat se od španělského jezdce. "Vím, za kým mám jet, a to je Andy. Dneska to bylo dobré, protože jsme ostatním o dost ujeli," přidal Contador.

Dosavadní lídr Cadel Evans o žlutý trikot přišel po jediné etapě. Australský jezdec nezvládl náročné stoupání Col de la Madeleine a dojel s osmiminutovou ztrátou na 42. místě se slzami v očích. Jeho tým BMC Racing poté oznámil, že devátou etapu absolvoval s frakturou lokte.

"Dokud nebude nebezpečí, že by měl trvalé následky, bude pokračovat v závodě," řekl lékař stáje BMC Max Testa. "Cadel je superdrsňák a vedl si dobře. Málo lidí by to vydrželo," doplnil. "Platím daň za ten pád. Trpím na kole každý den, ale dělám to rád," přidal Evans.

Jeden ze sjezdů v alpské etapě Tour de France.

Jeden ze sjezdů v alpské etapě Tour de France

Kreuziger se po 19. příčce nepropadl do černočerného pesimismu. "Měl jsem trochu strach z prvního dne volna, protože s nohama může udělat cokoliv. Bylo to dnes utrápené, ale mohlo to dopadnout daleko hůř," citovaly ho jeho webové stránky.

Český cyklista odpadl asi osm kilometrů před vrcholem posledního stoupání. "Najednou jsem nemohl jet, asi kilometr jsem měl krizi. Naštěstí jsem se z toho probral a závěr kopce už jsem jel docela dobře," popisoval.

"Ve sjezdu už jsem se cítil daleko líp, dojel jsem Klödena s Vinokurovem a ještě jsme něco dokázali stáhnout. Samozřejmě vím, že to dnes nebylo optimální, ale Tour bude ještě dlouhá a stát se může cokoliv. Nestala se žádná tragédie, v příštích dnech se to zase může otočit v můj prospěch,"
neztrácí naději Kreuziger.

Tour de France - 9. etapa

Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne (204,5 km): 1. Casar (Fr.) 5:38:10, 2. L. Sánchez (Šp.), 3. Cunego (It.) oba stejný čas, 4. Moreau, 5. Charteau (oba Fr.), 6. Contador (Šp.), 7. A. Schleck (Luc.) všichni -2, 8. S. Sánchez -52, 9. Rodriguez (oba Šp.), 10. Leipheimer (USA) oba -2:07, ...19. Kreuziger (ČR) -3:48.

Průběžné pořadí: 1. A. Schleck 43:35:11, 2. Contador -41, 3. S. Sánchez -2:45, 4. Meňšov (Rus.) -2:58, 5. Van den Broeck (Belg.) -3:31, 6. Leipheimer -3:59, 7. Gesink (Niz.) -4:22, 8. L. Sánchez -4:41, 9. Rodriguez -5:08, 10. Basso (It.) -5:09, 11. Kreuziger -5:11.

Zelený dres (nejlepší spurter): 1. Hushovd (Nor.) 124 b.
Puntíkatý dres (vrchař): 1. Charteau (Fr.) 85 b.
Bílý dres (mladík do 25 let): 1. A. Schleck (Luc.) 43:35:11, 2. Gesink (Niz.) -4:22, 3. Kreuziger -1:25.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa