Leopold König

Leopold König | foto: flickr.com/netapp-endura

König ležel s horečkou. V úvodní etapě v Coloradu nabral pět minut ztráty

  • 11
Ve svém prvním ostrém startu po skončení Tour de France se představil Leopold König při závodě USA Pro Cycling Challenge v Coloradu. V úvodní etapě kolem Aspenu však nabral po nemoci pětiminutovou ztrátu.

König už před startem na Facebooku přiznal, že může mít na trati problémy. "Po příletu do Colorada jsem strávil dva dny v posteli s horečkou a včera se jel poprvé svézt. Takže na tom asi nebudu úplně nejlíp."

Úvodní 98kilometrová etapa pak jeho slova potvrdila. Cílem projel lídr týmu NetApp na 108. místě se ztrátou 5:15 minuty, jen těsně před dalším úspěšným účastníkem Tour, australským cyklistou Michaelem Rogersem z týmu Tinkoff-Saxo.

Zahajovací etapou sedmidílného kopcovitého klání byly tři okruhy v okolí Aspenu, s výškovým rozdílem 700 metrů a ve vysoké nadmořské výšce okolo 2500 metrů. Po útoku šesti jezdců, jenž se zrodil tři kilometry před cílem, projel vítězně cílem Kiel Reijnen z americké stáje UnitedHealthcare před Alexem Howesem z Garminu.

Ve skupině favoritů, které dorazila s dvanáctivteřinovou ztrátou, byli Američan Tejay van Garderen i Polák Rafal Majka, stejně jako Königovi týmoví kolegové Tiago Machado a Bartosz Huzarski.

"Chtěli jsme dnes podporovat Lea a Tiaga, aby neztratili žádný čas,“ uvedl Alex Sans Vega, sportovní ředitel NetAppu. „Věděli jsme, že vzhledem k vysoké nadmořské výšce a obtížné trati to bude tvrdý den, což se odrazilo v tom, že docíle přijelo velké množství skupin. Tiago a Bartosz byli v pozici, aby dosáhli cíle s favority. Ale Leo nebyl schopný jet na svém maximu kvůli nemoci, kterou se snažil překonat od chvíle, co jsme do Colorada dorazili. Proto musíme být spokojeni s jeho ztrátou pěti minut.“

Dnes čeká ve druhé etapě první dlouhé stoupání, posledních 50 kilometrů s Kebler Passem a horským dojezdem na Mt. Crested Butte, opět roztřídí jezdce. „Tiago a Bartosz stále mají své příležitosti v celkové klasifikaci,“ říká Sans Vega. „A Leův stav se snad bude zlepšovat s každým dnem, abychom mohli usilovat i o etapové vítězství.“

Cyklistický závod USA Pro Challenge

1. etapa (98 km): 1. Reijnen 2:26:35, 2. Howes (oba USA) stejný čas, 3. Hermans (Belg.), 4. Jones, 5. Busche (oba USA), 6. Megias (Šp.) všichni -3, ...108. König (ČR) -5:15.