Uběhnu maraton, plánuje Armstrong

  • 2
New York, Praha - Teplý listopad v Central Parku. Do cíle slavného newyorského maratonu se žene před smečkou hubených černých běžců svalnatý chlapík ve žlutém tričku. "Senzace! Bravo, Lanci," křičí moderátor. A davy šílí. To je sci-fi představa. Ale jen napůl. Lance Armstrong, fenomenální cyklista, sedminásobný vítěz Tour de France a mistr světa, včera vyhlásil: "Poběžím newyorský maraton."

Necelý rok poté, co skončil s cyklistickou kariérou, ho svrbí nohy. "Něco v životě mi chybí," říká zavilý čtyřiatřicetiletý chlapík. "Trénuju, ale vážnou přípravou bych to nenazýval."

Armstrong se naposledy naplno opřel do pedálů loni v červenci, když projel v Paříži pod Vítězným obloukem. Od té doby se nenudí.

"Na kolo si čas najde, na soustředění v Santa Barbaře s námi odjel tři tréninky," říká Pavel Padrnos, jeho parťák z Discovery Channel teamu. "Ale povídal mi, že je víc vytížený, než když jezdil na kole."

A to se ještě nezapojil do podpory šéfa týmu Bruyneela, jak před časem sliboval. Armstrong se účastní řady projektů, hodně se angažuje v boji proti rakovině. A také hledá partnerku.

V únoru přinesl magazín People zprávu o jeho rozchodu se zpěvačkou Sheryl Crow. Ta tři týdny poté paradoxně oznámila, že překonala onemocnění rakoviny prsu.

Armstrong také ukončil smírem dvě soudní pře s italským cyklistou Simeonim. Oba se napadali ohledně dopingové aféry doktora Ferrariho, s nímž Armstrong spolupracoval.

Nejlepší sportovec loňského roku ještě koncem května usedne do kokpitu vozu Chevrolet Corvette ZO6 Pace car v legendárním závodě 500 mil Indianapolis.

A pak se tedy vydá na maraton. V New Yorku loni zaběhl slušný čas 2:55:15 jeho nedávný cyklistický soupeř, Francouz Jalabert. Na jaký čas může zaútočit Armstrong, v mládí znamenitý triatlonista?

"Záleží, kolik času věnuje přípravě. Vytrvalostně na tom bude dobře, ale běh a kolo nejdou dohromady, přece jen se zapojují jiné svalové skupiny," uvažuje cyklistický lékař Karel Martínek. "Poběží-li v rámci reklamních aktivit, může ho dát pod čtyři hodiny. Když potrénuje, zaútočí na tříhodinovou hranici."