Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen slaví triumf v 7. etapě Tour de France.

Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen slaví triumf v 7. etapě Tour de France. | foto: AP

Vyzrál na Sagana i Vivianiho. Nejdelší etapu Tour ovládl Groenewegen

  • 113
Při prvním hromadném dojezdu chyběl. Těsně před cílem ho potkal pád. V tom druhém Dylan Groenewegen dojel pátý. Nejúspěšnější rychlík letošní sezony se dočkal až při sedmé etapě Tour de France. Jezdec týmu Jumbo-Visma těsně předčil Caleba Ewana. Po nejdelší etapě letošního ročníku zůstává ve žlutém dresu lídra Guilio Ciccone.

Konečně se dočkal. A také potvrdil, že letos v hromadných dojezdech patří k nejrychlejším. 

Vždyť Dylan Groenewegen vítězstvím v sedmé etapě Tour přidal své letošní jedenácté prvenství. Na Tour se 26letý Nizozemec raduje počtvrté v kariéře.

Dylan Groenewegen (druhý zprava) vyhrál sedmou etapu Tour de France.

A bylo to přesvědčivé představení.

Domestici týmu Jumbo-Visma se pečlivě starali o tempo v posledních pasážích 230 kilometrů dlouhé etapy. Nejdříve tvrdil tempo Wout Van Aert, poté ho vystřídal norský mistr Amund Jansen. 

Pak se ale před žluto-černou sestavu přehnal početný vlak týmu Deceuninck-QuickStep. Za třemi jezdci belgické stáje číhal Elia Viviani. 

Jenže Ital početní výhodu nevyužil. Nechal se zavřít a po vítězství v úterní etapě dojel šestý.

To Groenewegen vypálil jako první. Po levé straně se prohnal kolem Kristoffa, Sagana nebo Colbrelliho. 

Až na jeho nástup ostatní reagovali.

Marně.

Nejblíže se Nizozemci přiblížil Caleb Ewan, který útočil podél pravé bariéry.

Cílem ale jako první těsně projel  Groenewegen.

Pro tým Jumbo-Visma tak přidal třetí vítězství na letošní Tour de France.

Ve žlutém dresu lídra i po šesti hodinách, které znepříjemňoval silný vítr proti i z boku, nadále zůstává Giulio Ciccone z týmu Trek.

Roman Kreuziger z týmu Dimension Data dojel v hlavní skupině v času vítěze.

Jak se vše odehrálo

Nejdelší štreka. Sedmá etapa vedla z Belfortu do Chalon Sur Saone a měřila 230 kilometrů. Na peloton tak čekala vůbec nejdelší trasa letošního ročníku. Vrcholit poté měla hromadným dojezdem a soubojem sprintérů.

Únik. Pouze dva cyklisté odskočili hned po startu od hlavní skupiny. Stéphane Rossetto (Cofidis) a Yoann Offredo (Wanty-Gobert) nikterak neohrožovali peloton. Přesto si je domestici sprinterských týmů bedlivě hlídali. Jejich náskok se pohyboval maximálně okolo čtyř a půl minuty.

Hlídač. Tím, kdo v rovinaté etapě udával tempo, byl čtyřnásobný mistr světa v časovce Tony Martin z týmu Jumbo-Visma. Střídal ho na čele i Yves Lampaert ze stáje Deceuninck-QuickStep.

Pády. První týden bývá zpravidla velmi nervózní. O pády nebyla nouze ani v sedmé etapě. Na zemi se ocitl Tejay van Garderen z týmu EF Education First. Odřeniny si odnesl i Nicolas Roche z týmu Sunweb. Oba ale pokračovali.

Tejay van Garderen upadl krátce po startu sedmé etapy Tour de France.

Předkrm. Zhruba 35 kilometrů před cílem pořadatelé nachystali sprinterskou prémii. A o body tu byl zájem i v pelotonu. Týmové pomoci dokonale využil Sony Colbrelli (Bahrain-Merida). Za ním spurtoval lídr bodovací soutěže Peter Sagan (Bora-hansgrohe)

Útok! Po projetí sprinterskou prémii se o zvýšení tempa v hlavní skupině starali hlavně klasikáři. Na silném protivětru se balík natáhl, ztrátu dočasně nabrali třeba Wout Van Aert, Dan Martin nebo Nairo Quintana. Vypukla tak intenzivní stíhací jízda.

Jsme zpět. Nástup Van Avermaeta, Naesena a dalších po pár kilometrech skončil. Quintana a spol. se dotáhli zpět do hlavní skupiny. Do cíle tehdy zbývalo 20 kilometrů.

Peloton během sedmé etapy Tour de France.
Momentka ze sedmé etapy Tour de France.
Italský cyklista Giulio Ciccone ve žlutém dresu lídra Tour de France.

Přebíráme velení. V posledních kilometrech se na čele střídali jezdci tří stájí: Jumbo-Visma, Deceuninck-QuickStep a Ineos. Zatímco první dvě toužily vytvořit nejideálnější pozici svým spurtérům, jezdci britského týmu dováželi své lídry do neutrální zóny z čela pelotonu.

Boj. Cyklisté posledních sedm kilometrů kroužili v ulicích cílového města. Pořadatelé jim tak nachystali řadu kruhových objezdů a nepříjemných zatáček. I přes ostrý poziční boj se ale dojezd obešel bez pádu.

Konečně! Číhal za zeleným dresem Petra Sagana. Zhruba 250 metrů před cílem vypálil. Finiš, který vedl do mírného kopce, zvládl Dylan Groenewegen ze všech nejrychleji.

Cyklistický závod Tour de France

7. etapa (Belfort - Chalon-sur-Saone, 230 km):

1. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma) 6:02:44, 2. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 5. Philipsen (Belg./SAE Emirates), 6. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 7. Nizzolo (It./Dimension Data), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Matthews (Austr./Sunweb), 10. Kristoff (Nor./SAE Emirates), ...52. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Ciccone (It./Trek-Segafredo) 29:17:39, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -6, 3. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -32, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -47, 5. Thomas (Brit./Ineos) -49, 6. Bernal (Kol./Ineos) -53, 7. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -58, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:04, 9. Woods (Kan./EF Education First) -1:13, 10. Urán (Kol./EF Education First) -1:15, ...28. Kreuziger -3:05.