Počasí tolik červenec nepřipomíná, aspoň, že jsou ty slunečnice...

110 km do cíle

Náskok uprchlíků už se vyšplhal na osm minut.

Včera naopak jel v klidu muž v puntíkatém Wout Poels. „Mohl jsem si šetřit nohy na další dva dny,“ řekl. Co předvede dnes? Ve vrchařské soutěži má náskok osm bodů na druhého Michaela Woodse. Ve hře je dnes bodů 40...

„V pondělí jsem si krásně odpočinul. Řekl jsem si, že před sebou mám tři rozhodující dny, tak do toho dám všechno. Včera jsem chtěl vyhrát etapu, ale ani posun v celkovém pořadí není špatný,“ řekl před startem dnešní etapy David Gaudu, který včera do posledních kilometrů marně naháněl Patricka Konrada. Nakonec se Francouz alespoň posunul v celkové klasifikaci ze čtrnáctého místa na jedenácté. Na první deístku však ztrácí přes tři minuty.

Perlička před startem etapy. „Najděte si někoho, kdo se na vás dívá jako

Mark Cavendish na Juliana Alaphilippa,“ vyzývá twitterový účet Tour.

120 km do cíle

Bernard dostižen pelotonem.

Co se týče profesionálních vítězství, je na tom jednoznačně nejlépe z uprchlíků Danny van Poppel, který se už radoval šestnáctkrát. Nizozemec je vynikají spurter.

Nejmladším jezdcem v úniku je dvaadvacetiletý Maxime Chevalier, který také jako jediný stále čeká na své první profesionální vítězství.

125 km do cíle

60 kilometrů do sprinterské prémie.

126 km do cíle

Manko pelotonu se poprvé přehoupává přes sedm minut.

13:30, 14. července 1789

Ozbrojený dav vtrhává na vnější nádvoří pařížské pevnosti Bastila. Vojáci vyzývají dav, aby se stáhl, ten si to ale mylně vykládá jako pobídku ke vstupu. Začala střelba, která pak dav ještě více rozzuřila.

Bernard po domluvě s týmovým vozidlem ukončuje pronásledování.

131 km do cíle

Tak jsem to bohužel pro Bernarda trochu předznamenal. Francouz se vzdává a čeká na peloton.

132 km do cíle

Se šancemi Bernarda to nevypadá moc dobře. Stále ztrácí minutu a dvacet sekund na čelo. Jak dlouho ještě vydrží marně nahánět vedoucí šestici?

Turgis je zase vynikajícím klasikářem. Minulý rok skončil čtvrtý na monumentu Kolem Flander, letos dojel slavnou klasiku jako osmý.

V celkovém pořadí nikdo na čele neohrožuje první desítku, ba ani první padesátku. Nejlepším je v tomto ohledu Dorian Gogon, který má manko na Pogačara přes dvě hodiny a osmnáct minut.

Mezi šesticí na čele jsou i dva jezdci, kteří už vyhráli etapu na závodě Grand Tour. Pöstlbergerovi se to podařilo v roce 2017 na Giru, van Poppelovi v roce 2015 na Vueltě.

140 km do cíle

Vedoucí šestice zvýšila náskok na balík už na pět minut. Bernard ztrácí minutu.

„Během odpočinkového dne se Steven začal cítit špatně a tento pocit se bohužel nezlepšil,“ vysvětlila na Twitteru nizozemská stáj.

Zpráva potvrzena i na oficiálním Twitteru Tour. Jonas Vingegaard se tak už může spolehnout v dalším průběhu závodu pouze na Wouta van Aerta, Seppa Kusse a Mikea Teunissena.

145 km do cíle

Právě se objevila zpráva, že Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) opustil závod. Další podrobnosti přidám, až se nějaké objeví.

Vedoucí šestice:
Lukas Pöstlberger (Bora), Anthony Perez (Cofidis), Dorian Godon (AG2R), Anthony Turgis (TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché), Maxime Chevalier (B&B Hotels).

148 km do cíle

Čelo se spojilo. Na prvním místě teď šlape šestice. Práci má před sebou stále Bernard, který na vedoucí uskupení ztrácí minutu a půl.

149 km do cíle

Pronásledující dvojice se přibližuje čelu. Teď už ztrácí pouze 20 sekund.

150 km do cíle

Manko pelotonu už vzrostlo přes čtyři minuty.

Vedoucí kvartet:

5 ze 7 mužů v úniku se narodilo v zemi galského kohouta.

153 km do cíle

Před balíkem teď tedy jedou dvě skupiny a jeden jednotlivec. Na čele je s dvouminutovým náskokem na peloton čtveřice, 50 sekund za ní jede dvojice a o další půl minutu pozadu šlape osamocený Bernard.

155 km do cíle

Peloton zpomaluje, zdá se, že je se současnou situací spokojený. Nespokojený je naopak Julien Bernard, který se ještě vydal z hlavního balíku stíhat uprchlíky.

156 km do cíle

Čtveřice má na peloton už minutu. Za nimi je ještě pronásledující duo Anthony Turgis a Maxime Chevalier.

157 km do cíle

Vedoucí čtveřice přeci jenom zvětšuje svoji mezeru. Teď už mají půl minuty na hlavní balík.

159 km do cíle

Zmíněný kvartet spolupracuje, ale peloton ztrácí pouze kolem deseti sekund.

160 km do cíle

Další útoky z pelotonu. Zkouší to Francouzi Perez a Godon, spolu s nimi i Nizozemec van Poppel a Rakušan Pöstlberger.

Jak řekl expert iDNES.cz František Raboň: „Ve třetím týdnu Tour to není nic jednoduchého ani fyzicky, ani takticky. Zájmů je spousta.“
Celý komentář účastníka sedmi Tour si můžete přečíst zde:

Expert iDNES Premium Raboň: Pogačar není „přírodňák“, je obrovsky vyspělý

přečíst článek
163 km do cíle

Francouz se ohlíží a svoje úsilí vzdává. Vše je znovu pohomadě.

165 km do cíle

Rolland stále vede s půl minutou. Pod první kopec už mu zbývá „pouze“ 100 kilometrů.

14. července 1789

Cílem útoku na pevnost Bastila bylo získání střelného prachu, aby se lidé mohli bránit před královskými vojsky. Vše však skončilo pádem starého despotického režimu. Celkem bylo v Bastile vězněno pouze sedm lidí, to ale nic neměnilo na tom, že byla symbolem starého režimu.

Osamocený Rolland na čele:

Inspiroval se Francouz Asgreeenem? Dánský jezdec včera také odjel hned po startu a před pelotonem strávil skoro 50 kilometrů.

172 km do cíle

Osamocený Rolland si vytvořil náskok necelé půl minuty na hlavní balík.