Tomáš Višňovský jako vítěz nejdelší verze závodu Bikemaraton Drásal

Tomáš Višňovský jako vítěz nejdelší verze závodu Bikemaraton Drásal | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

V kopcích jsem diktoval tempo, těší Višňovského. Biker sesadil krále Drásala

  • 0
Ze šesti ročníků nevyhrál Obra pouze jednou. Stalo se tak v roce 2017, když kvůli zranění nestartoval. Přemožitele našel Jan Jobánek na nejtěžší trase Bikemaratonu Drásal až letos. Na trůn usedl poprvé jezdec olomoucké stáje Česká spořitelna Accolade Tomáš Višňovský, rychlejší byl i Michal Bubílek.

„Nechal jsem na trati zase úplně všechno, co jsem mohl, ale kluci byli výrazně lepší. A Tomáš byl úplně někde jinde,“ vzdal Jobánek hold novému králi extrémní verze Drásala.

„Velmi si toho cením, má velké zkušenosti,“ vážil si Višňovský skalpu až do letošního ročníku neomezeného vládce Obra.

Višňovský naznačil, že se může stát důstojným nástupcem Jobánka, jenž včetně klasické tratě triumfoval na Drásalovi celkem sedmkrát. Slovenský dravec při své loňské premiéře v Hostýnských vrších opanoval jako první zahraniční biker klasickou distanci. Obou vítězství si přitom cení stejně.

„Minulý rok byl Drásal součástí světové série UCI, letos to byla zase nejdelší trať. Na horském kole jsem delší jednodenní závod nejel,“ podotkl Višňovský. Rozdíl nedělal ani v náročnosti tratí, jež od sebe liší 60 kilometrů. „Nedá se říct, která je těžší.“

Soupeřům před rokem ujel o parník, stejně jako tentokrát. Zhruba od třetiny letošního závodu šlapal na špici sám.

„V kopcích jsem diktoval tempo. Doufal jsem, že soupeřům budou postupně síly ubývat. Věřil jsem, že když udržím svoji rychlost podle počítače, tak vyhraju,“ poznamenal Višňovský.

Podle specializovaného serveru mtbs.cz průměrným výkonem 274 wattů předčil i světové cyklisty při dlouhých klasikách.

Višňovský může svoji dominanci na Drásalovi potvrdit i za rok. „Přijedu rád. Pokud to bude série UCI, pojedu klasickou trasu. Pokud ne, tak zase Obra,“ nastínil slovenský biker. Návrat plánuje rovněž sesazený král. „Jen nedokážu říct, na jaké trati,“ doplnil Jobánek.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa