Tesař se loučí, pozval šampiony

Plzeň - Je jediným českým medailistou z mistrovství světa. Plzeňský rodák Lubor Tesař vybojoval před 13 lety bronzovou medaili na amatérském šampionátu v Oslu. Tehdy stál na stupních vítězů se zlatým Janem Ullrichem, pozdějším vítězem Tour de France. Zítra Tesař v 35 letech pojede poslední závod své profesionální kariéry.

Na rozlučkovou exhibici, Velkou cenu Duratec, pozval na okruh plzeňské Lopatárny pětašedesát jezdců.

„Jsem rád, že přijedou moji soupeři, kteří jsou však zároveň mými kamarády,“ řekl Lubor Tesař.

Mezi účastníky Last Race, jak Tesař klání pojmenoval, bude i čerstvý mistr světa v kategorii do 23 let z rakouského Salcburku a Tesařův oddílový kolega Gerald Ciolek z Německa.

Pozvánku na loučení s vítězem čtyř etap Závodu míru přijali téměř všichni nejlepší čeští cyklisté a startovat budou i jezdci z Německa, Rakouska a Slovenska.

Z českých hvězd nebudou chybět Pavel Padrnos (Discovery Channel), světový rekordman v hodinovce Ondřej Sosenka (Acqua e Sapone), jeho stájový spolujezdec Tomáš Konečný či účastníci mistrovství světa František Raboň, Martin Mareš a Petr Benčík.

Lubor Tesař

- narozen 11. května 1971

- jeden z nejlepších českých cyklistů historie

- největší úspěchy: bronz na MS amatérů (1993), vyhrál čtyři etapy Závodu míru (tu poslední letos), účastník OH 1992 (4.místo v bodovacím závodě), trojnásobný mistr České republiky v silničním závodě jednotlivců (1993, 1994, 2003), mistr České repbuliky v bodovacím závodě na dráze (1999), vítěz etapových závodů Okolo Slovenska (1992), Trophy Riviera (2001), Cycliste de Beauce (2002)

- kluby: Dynamo ZČE Plzeň, RH Plzeň, Tico Praha, Tico Bayer, CK Brno, ARBÖ Stabil Graz, PSK Unit Expert, Wüstenrot ZVVZ, Team Nürnberger, eD system ZVVZ, Wiesenhof Akud.

„Těším se, i když loučení je vždy těžké. Mohl bych závodit ještě dva tři roky, jenže nechci končit ve chvíli, kdy moje výkonnost půjde dolů. U cyklistiky zůstanu i nadále a budu se jí snažit co nejvíce pomoci,“ plánoval Tesař.

Nyní bude zástupcem firmy na výrobu cyklistických rámů Duratec v České republice. Ze zahraničí přijedou kompletní týmy Wiesenhof s Rakušanem Gerhardem Trampuschem, Australanem Corey Sweetem a šéfem stáje Jensem Heppnerem. Spolufavoritem závodu, který odstartuje zítra v 15.30 hodin a pojede se na 30 minut a deset kol, bude vyhlášený německý sprinter Danilo Hondo.

Program rozlučky zahájí už v 11 hodin vyjížďka pro příchozí, poté bude následovat program především pro děti a mladé cyklisty a na závěr se při slavnostním večeru uskuteční dražba cyklistických relikvií, jejíž výtěžek bude věnován na dobročinné účely.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa