Tadej Pogačar na Tour

Tadej Pogačar na Tour | foto: Reuters

Pogačar už závodit nechce. Roglič s Dumoulinem řeší pozici lídra na Vueltě

  • 3
Předvedl famózní výkon na Tour a silný byl pak i na mistrovství světa a ardenských klasikách. Ale Tadej Pogačar a jeho šéfové z týmu UAE Emirates jsou zároveň také rozumní. Letos už ho závodit neuvidíme.

Stále je mu teprve 22 let. Podle původních plánů ze začátku roku 2019 měl Tadej Pogačar až letos debutovat na závodech Grand Tour. A i když loni na Vueltě i v aktuální sezoně na Tour prokázal obdivuhodnou výdrž, přílišné přepínání sil by mu mohlo do budoucna uškodit.

Proto Pogačar oznámil: letos už žádná Vuelta ani jakékoliv jiné závody. Končím sezonu.

„Po předcházejícím náročném období potřebuje Tadej nyní odpočinkové období,“ sdělil mluvčí týmu UAE Emirates belgické televizní společnosti Sporza.

Abyste však toto sdělení správně pochopili: Pogačar sice ukončil závodění v roce 2020, nikoliv však trénink. Stále si denně ordinuje více než stokilometrové dávky.

Ve středu se vydal na pětihodinový trénink z Monaka do kopců jižní Francie. Po poledni vyrazil směrem na Col de Turini, který zdolával i ve druhé etapě Tour. 

Naposledy ve čtvrtek to bylo dalších 128 kilometrů kolem Monaka s převýšením 2600 metrů. 

S přítelkyní Urškou Zigartovou v Paříži:

Words cannot describe this feeling. Not winning the Tour, but how you make me feel. ♥️
So proud of you and so overjoyed for this dream of yours to come true. Even though I was very tired after my own 16 days of racing, there’s nowhere else I’d have rather been yesterday than right there in Paris with you.

21. září 2020 v 22:22, příspěvek archivován: 9. října 2020 v 12:21

V letošní sezoně mladý Slovinec nejprve v únoru vyhrál závod Kolem Valencie a skončil celkově druhý Kolem Emirátů.

Po koronavirové výluce se stal mistrem Slovinska v časovce (devět sekund před Rogličem) a dojel druhý v silničním závodě (deset sekund za Rogličem).

V italských klasikách obsadil v srpnu 13. místo na Strade Bianche a 12. místo na Milán - San Remo. Formu znovu naznačil 4. místem ve worldtourovém klání Dauphiné.

Načež sehrál velkolepé představení na Tour, ozdobené dvěma etapovými vítězstvími a především strhující časovkou, ve které den před Paříží vysvlékl krajana Rogliče ze žlutého trikotu.

Následovala agresivní jízda na mistrovství světa v Imole, kde mu však pokus o únik nevyšel, a po ní 9. místo na Valonském šípu a 3. místo na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych. Tam jej při útoku na prvenství zablokovala kolize Alaphilippa a Hirschiho ve spurtu.

Při pokusu o únik na mistrovství světa v Imole, podporován zástupy slovinských fanoušků:

World championships
So proud to represent our country with such an awesome group of guys. We put on a great show for all the fans of cycling and it’s becoming clear that Slovenia deserves to be among the top nations in the cycling world.
Photo: @alenmilavec and @bettiniphoto

28. září 2020 v 12:23, příspěvek archivován: 9. října 2020 v 12:19

Sečteno a podtrženo, byla to v Pogačarově podání sezona sice krátká, ale vysoko nad očekávání.

Na rozdíl od něj jeho starší a zkušenější slovinský krajan Primož Roglič se startem na Vueltě rozhodně počítá. A nejen on. Tým Jumbo Visma už oznámil, že podobně jako na Tour vyrazí do Španělska společně s Tomem Dumoulinem.

Otázka je, v jakých rolích.

Bude mu Dumoulin pomáhat při obhajobě?

„Budeme oba rovnocenní lídři,“ uvedl nizozemský cyklista pro televizní stanici 1Limburg. „Pokud se ukáže, že mám na Vueltě lepší formu, pojede Primož na mě, a pokud bude znovu lepší on, přikloníme se ke stejnému scénáři jako na Tour. Nechci jet na sebe za každou cenu a pak skončit sedmý.“

Zatímco zkraje sezony byl Dumoulin nejistý, nakolik se po sérii zranění a nemocí dokáže vrátit do původní formy, teď si vítěz Gira 2018 věří čím dál víc. A to i přesto, že na mistrovství světa a v ardenských klasikách neměl až tak dobré výsledky jako Roglič, když skončil 10. a 14. v Imole a 12. na Lutych - Bastogne - Lutych, kde naopak Slovinec triumfoval.

„V této fázi sezony jsem tam, kde jsem chtěl být,“ říká Dumoulin. „Připadá mi, že se mi s každým dalším týdnem jezdí lépe.“

Uvidíme ve Španělsku.

Anebo taky ne...

Mnozí jezdci se obávají, že pátečním zrušením nejslavnější klasiky Paříž - Roubaix začala další vlna odvolávání (zbylých) cyklistických závodů.