Světový pohár vyhrál v Táboře Ausbuher

  15:43
Tábor - Hon na belgické cyklokrosařské giganty vyšel. Vítězem závodu Světového poháru se v Táboře poprvé v kariéře stal český cyklokrosař Kamil Ausbuher. Záda ukázal i belgickým favoritům Svenovi Vanthourenhoutovi a Erwinu Verveckenovi. Ausbuher tak napodobil Zdeňka Mlynáře, jenž zvítězil v úvodním závodu seriálu před 18 dny v belgickém Wortegem-Petegemu.

Úřadující mistr republiky Ausbuher se v závodě pohyboval v čele pořadí již od prvního z celkově devíti kol.

Společně s ním byli hodně vidět vicemistr z táborského mistrovství světa v roce 2001 Petr Dlask a také Radomír Šimůnek mladší, jehož brzy zastavily technické problémy.
 
Juniorský světový šampion z roku 1993 Ausbuher si během závodu vypracoval až půlminutový náskok. V posledních kolech ho však začali tvrdě stíhat Belgičané, kteří nechtěli přenechat výhru v závodě Světového poháru již podruhé někomu jinému.

Zvlášť aktivní byl Vanthourenhout, jenž se na trati v Táboře radoval před třemi lety z titulu mistra světa v kategorii do 23 let.

Při nájezdu do posledního okruhu stáhl Belgičan Ausbuherův náskok zhruba na patnáct sekund, český jezdec se však o největší úspěch seniorské kariéry připravit nenechal.

Vanthourenhout tedy skončil stejně jako v úvodním závodu seriálu Světového poháru druhý a vystřídal v čele průběžného pořadí Mlynáře, jenž tentokrát skončil mezi poraženými.

Mlynář dnes měl smůlu; v prvním kole se mu namotal řetěz, musel zastavil a propadl se až do páté desítky startovního pole. Ani to jej však nezlomilo a postupně se začal propracovávat kupředu. Dvě kola před koncem se dotáhl do skupiny jezdící za
vedoucí dvojicí a nakonec skončil druhý z domácích jezdců.

Mistr světa Belgičan Bart Wellens ze závodu odstoupil kvůli problémům s kolenem. Přesto jeho krajané dokázali, že jsou cyklokrosovou velmocí číslo jedna a za vítězným Ausbuherem jich skončilo ve výsledkové listině pět.

"Je to něco neuvěřitelného, vyhrát, a navíc před domácími diváky, je skvělý zážitek," podělil se Ausbuher o první dojmy.  "Bylo dobře, že jsme ve vedoucí skupině počkali na Petra Dlaska, protože když jsem začal ujíždět, tak on a Zlámalík soupeře přibrzdili. I jejich zásluhou jsem získal dostatečný náskok. V předposledním kole jsem si trochu orazil, ale náskok před belgickým soupeřem jsem kontroloval," dodal jezdec celku
Budvar Tábor.

Mlynář absolvoval závod v duhovém trikotu pro lídra světového žebříčku a i přes smůlu byl se sedmým místem spokojen. "Namotal jsem řetěz a než jsem jej dal do pořádku, tak se přes mě přehnalo hodně jezdců. Hodně sil jsem vynaložil probíjením se startovním polem a v posledním kole jsem toho měl plné zuby, takže jsem nemohl uplatnil dobrý spurt," mrzelo jej. "Z tohoto pohledu je ale sedmé místo velmi dobré, na trati jsem odevzdal naprosto vše" dodal.

Za spravedlivé označili Ausbuherovo vítězství i dva jeho společníci ze stupňů vítězů Vanthourenhout a Vervecken. "Zvítězil dnes nejlépe připravený jezdec. Snažil jsem se ho dojet, ale jel výborně. Trochu jsem zaspal v době, kdy nám začal ujíždět, a
potom jsem už neměl šanci," přiznal Vanthourenhout.

Stejně jako v minulém závodě skončil jedenáctý Dlask, který dnes obětoval své osobní ambice ve prospěch Ausbuhera. "Nejdůležitější je, že vyhrál někdo z nás. Belgičané se rozčilovali, že nejedeme a hodně se strkali. Je ale jasné, že nebudeme stíhat našeho jezdce," řekl Dlask.

Stejně smýšlel i Zlámalík. "Vyšlo to výborně. Jen je škoda, že při nájezdu do posledního kola jsem svlékl galusku a musel zastavit, abych ji nazul zpět. S výkonem jsem spokojen velmi, s výsledkem už méně," řekl mistr Evropy z loňského roku jezdců do 23 let.

Úsměv vyzařoval z tváře českého trenéra Petra Kloučka. "Druhý závod a druhé vítězství. Co si více přát," hřálo jej u srdce. "Ausbuher zajel svůj životní závod, ale musím pochválit i další. Dlask, Zlámalík a Kyzivát na té výhře mají také obrovský podíl,
protože dokázali soupeře přibrzdit. Jen je velká škoda problémů se Šimůnkovým kolem, vypadal z našich jezdců snad nejlépe a určitě by také bojoval o stupně vítězů," dodal Klouček.

Výsledky:
1. Ausbuher (ČR) 59:44, 2. S. Vanthourenhout -13, 3. Vervecken, 4. Vannoppen, 5. Nijs, 6. Berden (všichni Belg.), 7. Mlynář (ČR), 8. Franzoi (It.), 9. Mourey (Fr.) všichni -19, 10. Nijland (Niz.), 11. Dlask (ČR) oba -22, 12. Baumgartner (Švýc.), 13. Ježek (ČR), 14. Commeyne (Belg.), 15. Kyzivát všichni -31, ...19. Zlámalík -1:00, 20. Pospíšil -1:29, 30. Bína (všichni ČR) -1:58, 53. Šimůnek (všichni ČR) -1 kolo.

Český cyklokrosař Kamil Ausbuher (vpředu) se stal poprvé v kariéře vítězem závodu Světového poháru. Na trati v Táboře vyhrál druhý podnik seriálu před belgickými favority Svenem Vanthourenhoutem a Erwinem Verveckenem.

Kamil Ausbuher při rozhovoru.

Štastný Kamil Ausbuher v cíli, vítěz Světového poháru v Táboře.

Vyčerpaný český cyklokrosař Kamil Ausbuher je v cíli. Poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru. Triunmfoval v Táboře.

Autoři: ,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Futsalový reprezentant Slováček je v pořádku. Po kolapsu i vtipkoval

27. dubna 2024  12:30

Kapitán chrudimských futsalistů Matěj Slováček je po kolapsu před pátečním semifinálovým zápasem v...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...