Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar | foto: omegapharma-quickstep.com

Štybar se vrací k silničním závodům, jako loni v Dunkerque

  • 2
Hotovo, odpočinek po cyklokrosové sezoně je za mnou, hlásí Zdeněk Štybar. Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu teď vyhlíží první start v silničním pelotonu - stejně jako loni zahájí svoji misi v závodě Čtyři dny v Dunkerque.

Před rokem cyklokrosová hvězda všechny překvapila svým umístěním, teď věří, že se jí podaří výsledek zopakovat. "Tehdy jsem si domů odvezl dobré třetí místo. Letos? To uvidíme," dumal Štybar na webu svého týmu Omega Pharma-QuickStep, který letos získal už 31 vítězství. "Závod mi ukáže, jak si stojím s připraveností."

Štybarův tým pro Dunkerque

Matthew Brammeier (Ir.), Andrew Fenn (Brit.), Iljo Keisse (Bel.), Jerome Pineau (Fr.), Gert Steegmans (Bel.), Niki Terpstra (Niz.) a Guillaume Van Keirsbulck (Bel.)

Šestadvacetiletý český závodník má za sebou dost možná poslední kompletní cyklokrosovou sezonu. Od závěrečného závodu na konci února ze sebe ze dostával jak únavu, tak možná i zklamání z nevyvedeného mistrovství světa, kde jako obhájce skončil až třináctý.

"Po krosové sezoně jsem se opravdu na pár týdnů vypnul," prozradil. "Byl jsem na dovolené, ale i tak jsem se pořád snažil zůstat aktivní - chodil jsem do posilovny, do bazénu."

Když dal odpočnout tělu a zvlášť psychicky unavené hlavě, v posledním březnovém týdnu se naplno vrhl do tréninku. "A od začátku dubna jsem byl na Mallorce, kde mi počasí dovolilo trénovat ve správném rytmu a intenzitě," popisoval. "Teď už je čas vrátit se do závodů. Po závodě v Dunkerque se postavím na start etap Kolem Belgie."

Letošní silniční premiéru zažije v závodě kategorie 2.HC, který se koná od pátku do úterý a který má paradoxně pět etap. Na Štybara a spol. čeká bezmála 890 kilometrů a boj o více než 77 tisíc eur na prémiích. Kdyby český závodník zopakoval svoje třetí loňské místo, přijde si na 905 eur, přes 23 tisíc korun.