Štybar bydlí v ulici ´U Mistra světa´

  • 1
Stříbro - Kolo má zaparkované v garáži a zatím ho nechce ani vidět. Letošní cyklokrosový mistr světa v kategorii do 23 let Zdeněk Štybar je z Belgie zpět v rodném Stříbře a užívá si dovolené. "Od kola si dám volno tak na tři týdny. Od září jsem z něj skoro neslezl," uvádí Zdeněk Štybar.

Chvílemi jen tak odpočívá, doslova lenoší, užívá si toho, že je s rodiči a kamarády. Plní i jiné povinnosti, třeba se zúčastní rozhlasových pořadů.

Ale začátek dovolené měl sportovní. Společně s hlavním manažerem stáje Fidea Cycling Hansem van Kasterenem si užívali lyžování.

"Byli jsme na sjezdovkách na Ještědu a na šumavském Špičáku. Docela jsem se po dlouhé době svezl. Ale Hansovi se to u nás moc nelíbilo. Říkal, že naše sjezdovky jsou příliš krátké a raději odjel lyžovat do Rakouska," konstatuje Štybar.

Cyklokrosová sezona mu ale dala zabrat. Z Belgie, kde sídlí jeho stáj Fidea, si přivezl pořádné nachlazení.

"Už jsem z toho venku. Kupodivu mně pomohl pobyt na Šumavě. Rýma začala mizet," pochvaluje si světový šampión. "Taky jsem se vrátil zpátky ke své váze. Po zisku titulu jsem si přece jej užíval a přibral jsem tak pět kilo. Ale ta jsou už dole."

Volno od kola chce skončit v příštím týdnu. Plánuje, že vyjede do okolí Stříbra. "Vyjedu, abych neměl cyklistický absťák. Ale hlavní slovo bude mít počasí. Pokud by bylo pořád hodně zima, tak to o pár dnů odložím," vysvětluje stříbrský cyklista.

Přivítání ve Štříbře měl po návratu z Belgie, kde pobýval téměř nepřetržitě od loňského září, bouřlivé.

Tamní radnice přichystala slavnostní přivítání na náměstí. To bylo plné a mladý Štybar tady dirigoval dechovou hudbu.

"Bylo to mocmilé, nečekané. Dokonce přišly i malé děti. Z nich jsem měl největší radost. Třeba z některého z nich bude taky cyklokrosař," přeje si závodník.

Dalšího překvapení se dočkal doma. Ulice, v níž bydlí, se oficiálně jmenuje Kruhová. Jenže teď je název přepsán - názvy jsou dokonce čtyři: U Mistra světa, Cyklokrosová, Štybarova a U Pašáka Zděndy.

"Byl to jen vtípek našich lidí. Chtěli jsme, aby Zdeňkovo přivítání nebo jen tak suché, aby byla nějaké legrace," usmívá se starosta Stříbra Rudolf Svoboda. "Do zastupitelstva města žádný návrh na přejmenování Kruhové nejde."