Floyd Landis

Floyd Landis - Floyd Landis přichází na tiskovou konferenci.

Špinavá Tour. Přijde Landis o titul?

  • 19
Praha - Na silnici to byla krásná Tour de France. Floyd Landis předvedl jeden z nejúžasnějších comebacků v historii závodu. Miliony fanoušků propadaly extázi. "Národ je na vás hrdý," gratuloval vítězi prezident George Bush. Ale to, co se událo v zákulisí Tour, proměnilo pohádkový příběh vítězi, jenž pocházel z chudé rodiny bez televize i počítače, v naprostou noční můru.

Už předehra slavného závodu byla varováním. Razie španělské policie u sportovního lékaře Eufemiana Fuentese způsobila skandál číslo 1.

Tajné komando odhalilo krevní konzervy, z nichž některé obsahovaly zakázané EPO. Měly patřit dvěma stovkám sportovců! Včetně Jana Ullricha, bývalého vítěze Tour, a Ivana Bassa, šampiona z Gira d’Italia.

Důkazy zveřejněny nebyly. Francouzští organizátoři Tour však podezřelé okamžitě vyškrtli ze startovní listiny. Marně Basso křičel: "Jsou to všechno jen lži." Opravdová bomba vybuchla až 27. července, po dojezdu pelotonu do cílového města Paříž.

Skandál číslo 2: Floyd Landis dopoval! Právě v té etapě, v níž zázračně ožil a zaútočil na žlutý trikot, měl pozitivní test na testosteron.

Prásk! Dosud nikdy nebyla Tour de France tak otřesena. Následoval běžný scénář.

Landis se dušoval: "Jsem nevinný." "Nedali mi šanci se obhájit." "Zvýšenou hladinu testosteronu mám v těle běžně." Na konci roku mu stále oficiálně patří žlutý trikot. Tour se dojíždí v kancelářích právníků a v ordinacích lékařů. Druhý Španěl Pereiro říká: "Landis pro mě zůstane vítězem."

Přesto bude Američan s největší pravděpodobností usvědčen, diskvalifikován, distancován. Jen nikdo neví kdy. "A i kdyby mě očistili, ztracenou pověst mi už nikdo nevrátí," hořekuje Landis.

Dostojevskij byměl námět na moderní pojetí Zločinu a trestu. Dalšího obviněného Bassa dokonce civilní soud očistil, nové angažmá mu nabídli ve stáji Discovery Channel. Té však za tento krok vyhrožují vyškrtnutím z Pro Tour.

Cyklistické panoptikum. Zahubí dopingové kauzy populární sport? V žádném případě! Miliony fanoušků budou opět aplaudovat u trati Tour 2007. Navzdory všem dopujícím "astmatikům". Věřte tomu.

Skandál roku

1. Landisův doping a celá Tour de France
2. Úplatkářská aféra Juventusu Turín
3. Ivan Horník, symbol korupce v českém fotbale, začal pracovat pro klub v Příbrami
4. Doping Justina Gatlina, světového rekordmana v běhu na 100 m
5. Podivný závěr fotbalové ligy, kdy Sparta "zachránila" Plzeň 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa