Sosenka chce světový rekord, a tak pije pivo

  • 4
Praha - Tři plzeňská piva za den, dvouměsíční sexuální půst a dva dny před startem vypnutý mobil. I tyhle přísady jsou součástí receptu na světový rekord v cyklistické hodinovce. Drželi ho borci jako Merckx či Indurain, nyní patří Britu Boardmanovi. Už v úterý ho chce na velodromu v Moskvě překonat český závodník Ondřej Sosenka.

"Pivo si dám rád, odborníci ho doporučují na regeneraci. Mobil taky zvládnu kvůli klidu vypnout. Jen milostný půst, který prý šetří síly, mi nějak nejde," pousmál se na včerejší pražské besedě s novináři Sosenka.

Do Moskvy letí až v pondělí ráno. "Radši chci být doma v klidu."

Přesto má Sosenka starosti: zatím neujel ani kilometr na kole, s nímž chce rekord překonat. "Ještě nedorazilo z Itálie, snad přijde v sobotu." A když ne? "Pak máme v záloze dvě česká kola."

Na nich ho čeká v úterý v Rusku únavné martyrium. Představte si, že hodinu na velodromu jezdíte dokola po černé čáře. Padesátikilometrovou rychlostí, bez jídla, bez pití.

A žádné davy diváků, jak to bývá třeba u atletiky. "Někdo asi přijde, ale když tam nikdo nebude, budu radši. V hale je pak těžší vzduch," říká Sosenka.

Během pokusu o rekord s ním nikdo nepromluví. Ani čas mu nesmí realizační tým ukazovat. Ten může odpočítávat jen oficiální tabule, kde však skáče jen po 5 minutách. "Snad budu časomíru vůbec vnímat," přeje si dvoumetrový jezdec.

Brit Boardman v závěru své rekordní hodinovky v roce 2000 viděl šedivě. Nevnímal natolik, že z kola ho museli sundat.

Pokud vše vyjde, odkrouží devětadvacetiletý Sosenka přes 149 kol. Přesný plán zní: 49 666 metrů. O 225 metrů víc, než je stávající rekord. Ujede-li o kolo víc, překoná dokonce 50 kilometrů!

Cyklista se připravuje už od dubna. Jeho italská stáj Acqua e Sapone se nedostala na Giro d’Italia, a tak dostal zelenou. Sosenka celou sezonu obětoval rekordu. Téměř nejezdil závody, jen trénoval v Rakousku a na Šumavě.

Příprava spolykala asi 600 tisíc korun, ale bez kol. Italský bicykl, na který čeká, stojí zhruba 70 tisíc korun, náklady platí italský zaměstnavatel. Třeba Armstrongův časovkářský speciál na Tour přijde na několik set tisíc...

Ani když Sosenka překoná světový rekord, nedočká se prémie od cyklistické unie. "Peníze nejsou žádné, jen body do žebříčku UCI," říká mistr republiky v časovce. Bodů by dostal asi tolik jako za třetí místo na Tour.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa