Peter Sagan vítězí v páté etapě závodu Kolem Kalifornie.

Peter Sagan vítězí v páté etapě závodu Kolem Kalifornie. | foto: AP

Slovák Sagan zase září, Armstrong v Kalifornii po krvavém zranění skončil

  • 30
Slovenský cyklistický drzoun Peter Sagan zase udeřil. Dvacetiletý mladíček, který na sebe upozornil třeba při březnovém závodu Paříž-Nice, teď ničí světová jména v zámoří. Při závodu Kolem Kalifornie vyhrál pátou etapu a stále drží čtvrtou příčku v průběžném pořadí.

Sagan dojel druhý už v druhé etapě a v pátém pokračování výborně obsazeného klání za sebou v hromadném spurtu nechal Michaela Rogerse. Australan se posunul do čela průběžného hodnocení se stejným časem, jako má Američan David Zabriskie.

"Jsem šťastný, když vyhrajete, jste přece vždycky rádi," sypal ze sebe v cíli slovenský člen stáje Liquigas. Na průběžnou první příčku nyní ztrácí patnáct vteřin a chce o ni ještě bojovat. "Ještě nás čeká několik těžkých úseků, které mohou s celkovou klasifikací zamíchat. Před časovkou tomu dám všechno," řekl s tím, že jízda proti chronometru může být na jeho schopnosti příliš dlouhá.

"Vyhrál ten nejlepší. Tým mi připravil skvělou pozici, ale Peter Sagan je obrovský talent. Navíc já nejsem vyložený sprinter," komentoval Rogers dojezd v ulicích Bakersfieldu. Na cyklisty ještě čekají dvě etapy a také časovka na 33 kilometrů v Los Angeles.

Lance Armstrong po pádu při závodu Kolem Kalifornie.Lance Armstrong s tržnou ranou pod okem po pádu při závodu Kolem Kalifornie.

Tradiční závod už skončil pro Lance Armstronga, jenž se v úvodních kilometrech připletl do hromadného pádu a musel odstoupit. Tržnou ránu pod okem muselo spravit osm stehů, rentgen u sedminásobného krále Tour de France další zranění neodhalil. "Je to škoda, že musím předčasně skončit a nemůžu pomoct Levimu Leipheimerovi k dalšímu prvenství," litoval Armstrong.

V pelotonu to ale před čtvrteční etapou bublalo. Američan Floyd Landis se předtím veřejně přiznal k dopingu a zároveň obvinil z porušování pravidel i několik svých bývalých kolegů včetně Armstronga. "Samozřejmě jsem to taky slyšel. Ale já přijel vyhrát a na to se soustředím. Při jízdě jsem na nic jiného nemyslel," dodal Rogers.

Závod Kolem Kalifornie

5. etapa (195,5 km): 1. Sagan (SR) 4:52:28, 2. Rogers (Austr.), 3. Zabriskie, 4. Horner (oba USA), 5. Martens (Niz.), 6. Martin (Něm.) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Rogers 22:56.59, 2. Zabriskie stejný čas, 3. Leipheimer (USA) -10, 4. Sagan -15, 5. De Maar, (Niz.) -28, 6. Hesjedal (Kan.) -31.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa