Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar | foto: Michal Sváček, MAFRA

Silnice mě vyšťavila, přiznal Štybar. A tělo si teď řeklo o odpočinek

  • 3
Čekám na letadlo, jedu dobít baterky. Nemám za sebou moc dobrý víkend, připustil Zdeněk Štybar přes Twitter. Jak v sobotu v Koksijde, tak v neděli v Gietenu se úřadující mistr světa v cyklokrosu nevešel na stupně vítězů a pak si postěžoval, že platí "silniční" daň.

Štybar prý podcenil následky náročné letní sezony v silničním pelotonu v barvách Quick Stepu. Pětadvacetiletý závodník skončil o víkendu čtvrtý v písku belgického Koksijde, v generálce na lednové mistrovství světa a taky třetím díle Světového poháru. Po bramborové medaili následovalo nedělní šesté místo na Superprestigi v Gietenu.

"Chybí mi čerstvost," přiznal Štybar v listu Het Laatste Nieuws. "V průběhu závodu se cítím dost dobře, ale v poslední čtvrtce nedokážu zrychlit. Začínám si uvědomovat, že náročné léto mě stálo více sil, než jsem čekal. A to psychicky i fyzicky."

Do belgického profitýmu Quick Step přestoupil oficiálně 1. března a už na začátku května zahajoval silniční sezonu. V závodě Čtyři dny v Dunkerque dojel celkově třetí. "To jsem absolutně nečekal," říkal tehdy. "Ale nemyslím, že teď už půjde všechno snadno."

Na silnici závodil až do konce srpna na závodech, jako bylo Okolo Švýcarska, Eneco Tour, Kolem Belgie i Tour de Picardie. A do krosových závodů naskočil už 24. září prvním podnikem českého Toi Toi Cupu doma ve Stříbře.

Vyhrál, ale poranil si koleno, které ho na deset dnů zastavilo v tréninku. Do sedla se vrátil 9. října na zahajovací podnik Superprestige v Ruddervoorde. A od té doby závodil každý víkend. "Možná jsem udělal tu chybu, že jsem trénoval příliš mnoho. Postupně si uvědomuju, že je čas odpočívat. Tělo mi řeklo STOP!"

Majitel duhového dresu se přesto nestrachuje a aktuální forma ho nijak neznepokojuje. Vždyť v hodnocení tří významných seriálů mu patří medailová umístění: ve Světovém poháru je průběžně třetí, v Superprestige i GvA druhý.

"Nejsem ale ve své kůži. Když zrychlím, vypadnu z tempa a popraví mě to. Nejsem schopen vyšší tempo udržet," popsal Štybar. "Ale je teprve konec listopadu, sezona bude ještě dlouhá, není důvod panikařit."

Přesto vyrazil na tři týdny do teplých krajin za oddychem, na Mallorce chce dobít energii pro zbytek cyklokrosové sezony a hlavně na její vrchol na mistrovství světa. "Doufám, že klid a sluníčko mi prospějou."