Cyklisté Roman Kreuziger (vlevo) a Slovák Peter Sagan (v zeleném) by v příští

Cyklisté Roman Kreuziger (vlevo) a Slovák Peter Sagan (v zeleném) by v příští sezoně mohli závodit ve stejném dresu ruského boháče Tinkova. | foto: Profimedia.cz

Sagan opět ke Kreuzigerovi? Italská Gazzetta dello Sport si to myslí

  • 5
Kdysi přišel Peter Sagan coby mladý zelenáč do stáje Liquigas, kde už byl jedním z lídrů Roman Kreuziger. Později se jejich cesty rozešly. Ale od příští sezony by opět mohli vyznávat stejně barvy: ve stáji, která se má jmenovat Tinkoff-Cannondale. Taková je vize italské Gazzetty dello Sport.

Kreuziger opustil Liquigas v roce 2011, přestoupil do kazašské Astany a odtud loni do týmu Saxo-Tinkoff, kde má smlouvu do konce roku 2015. Sagan naopak zůstával v italské stáji, i když po změně sponzora změnila název z Liquigas na Cannondale.

Jenže americký výrobce kol Cannondale přestane být po letošní sezoně sponzorem týmu a 6,5 milionu eur, které vkládal do jeho rozpočtu, má přinést právě do stáje ruského multimilionáře Olega Tinkoffa.

Navíc Saganovi končí v této sezoně smlouva se současným týmem.

Jednání o novém angažmá údajně slovenský cyklista a jeho agent zahájili už loni, kdy se setkali s Fernandem Alonsem. Pilot formule 1 chce od roku 2015 uvést na scénu vlastní stáj. Jenže pro tu stále nemá hlavního sponzora.

Hovořilo se také o velkém zájmu Astany, kde by se Sagan znovu sešel s bývalým týmovým kolegou Vincenzem Nibalim i osobním koučem Paolem Slongem. Ale Astana, podle informací Gazzetty, za něj odmítla vyplatit požadované 4 miliony eur.

Proto nyní, znovu dle zdrojů Gazzetty, došlo k předběžné dohodě s Olegem Tinkoffem, že od roku 2015 Sagan rozšíří řady jeho týmu. Nahrává tomu fakt, že Saganův agent Giovanni Lombardi si je blízký s Bjarnem Riisem, pod nímž závodil ve stáji CSC. A Riis je manažerem týmu Tinkoff-Saxo.

Spekuluje se rovněž o tom, že firma Cannondale od příští sezony nahradí dánskou Saxo Bank coby druhý sponzor týmu, který by pak nesl název Tinkoff-Cannondale.

To by patrně znamenalo i změnu ve vybavení stáje. Dosud totiž využívá kola Specialized, která by Cannondale jistě chtěl nahradit svými speciály.

K Specializedu je však úzce vázán Alberto Contador, klíčový muž stáje. A také Roman Kreuziger si tato kola pochvaluje.

Firma Cannondale je momentálně i vlastníkem licence k italskému týmu, kterou by se však po sezoně 2014 pokusila odprodat. Jedním z potenciálních kupců má být právě Fernando Alonso.

Ovšem to je otázka až příští sezony. V té současné budeme Sagana vídat nadále v zelených barvách, namísto Tinkoffovy žlutomodré. O víkendu se tak  představí na italské klasice Strade Biancche a od středy na etapovém závodě Tirreno-Adriatico, zařazeném do seriálu World Tour. Na obou akcích se v týmu Tinkoff-Saxo objeví také Roman Kreuziger.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa