Peter Sagan

Peter Sagan | foto: AP

Cyklistický fenomén Sagan v sobotu ozáří Teplice. I potlučený

  • 34
Nejlepší světový silniční cyklista současnosti, populární Peter Sagan, v sobotu poblázní Teplice. Potlučený a pobitý, ale odhodlaný ukázat, že i v terénu je třída. „Volala i americká televize, že by ráda udělala v Teplicích reportáž,“ žasne Petr Hejduk, ředitel sobotního závodu Českého poháru v cross-country horských kol.

Cyklistický ekvilibrista Sagan si testuje, zda má smysl zkoušet olympiádu i na biku. O uplynulém víkendu v rakouském Grazu rozbil kolo i svůj obličej, je sedřený.

„Nic jsem si nezlomil ani se vážně nezranil,“ citoval ho deník Šport. „Do závodů v Teplicích se dám do pořádku. A taky potrénuju, abych tam skončil výrazně lépe než v Rakousku. Pády patří k cyklistice, poučil jsem se a jedu dál.“

A dojede až na olympiádu do Ria? „Ještě jsem veřejně neřekl, jestli to chci, anebo ne. V první řadě musím sám sebe přesvědčit, že bych tam měl šanci na nějaký výsledek.“

Sagan, úřadující mistr světa na silnici, je lídrem cyklistické World Tour; vítěz čtyř etap na Tour de France vede žebříček před Španělem Contadorem. Do Teplic se ze Žiliny přesunul včera. „V pátek má trénink, v sobotu se závodí. Je to událost. Sagan je jako Messi ve fotbale nebo Rossi v motorkách,“ těší se Hejduk na výjimečný zážitek.

V sobotu šlápne Sagan do pedálů v hlavním závodě v 15.30 hodin, okruh dlouhý 4,4 kilometru vede lázeňskou čtvrtí Teplic, Zámeckou zahradou a parkem Letná. Pořadatelé díky startu superhvězdy očekávají zvýšený divácký zájem. Olympijský šampion Jaroslav Kulhavý závodit po zranění ještě nebude.

Už od devíti ráno budou soutěžit mládežnické kategorie, v jedenáct je vložený závod dětí, ve 13.30 jedou ženy. A pak? Sagan!