Rasmussen zvýšil náskok, vyhrál Contador

  • 5
Plateau-de-Beille - Dánský cyklista Michael Rasmussen se ve 14. etapě opět přiblížil celkovému vítězství na Tour de France. V nedělní náročné pyrenejské etapě nestačil pouze na Španěla Alberta Contadora, před nímž nyní celkově vede o 2:23 minuty. Vítěz sobotní časovky Vinokurov ve stoupáních zcela odpadl.

Duo Rasmussen a Contador setřáslo své soupeře častými nástupy během závěrečného stoupání do stanice lanovky na Plateau-de-Beille.

Těsně před páskou měl po 197 km rychlejší spurt Contador, který si dojel pro premiérové vítězství na Tour a posunul se díky tomu ze třetího na druhé místo celkového pořadí.

"Je to velké vítězství. Vyhrát etapu Tour de France s tolika fanoušky na trati je jako sen," rozplýval se čtyřiadvacetiletý jezdec, jenž přišel loni o účast na Tour poté, co byl celý jeho tehdejší tým Astana vyřazen v souvislosti s dopingovým skandálem ve Španělsku.

Oba dnes nejrychlejší jezdci si dělají zálusk na celkový triumf, proto finišovali až do konce ve snaze získat co nejvíce bonifikačních sekund.

Nejprve jsme měli společný zájem setřást co nejvíce našich soupeřů, ale jak jsme se blížili cílové čáře, každý z nás se snažili na sto procent o vítězství," řekl Rasmussen, který čelí podezření z porušení dopingových pravidel.

Šestatřicet sekund za nejrychlejším duem dojel vítěz královské alpské etapy Juan Soler z Kolumbie, jenž o tři sekundy porazil Američana Leviho Leipheimera.

Dvaapadesát sekund zaostal na pátém místě Španěl Carlos Sastre a až minutu za ním se na vrcholu objevila německo-australská dvojice Andreas Klöden, Cadel Evans. Bývalý biker Evans klesl z druhého na třetí místo. Za Rasmussenem po sobotě zaostával rovnou minutu, nyní je zpět o 3:04.

"Contador a Rasmussen jsou podle mě nejlepší vrchaři na Tour. Ale ještě není konec, minimálně je tu ještě jedna časovka," řekl Evans, jenž v sobotu proti chronometru najel na dánského lídra přes půldruhé minuty.

Už v prvním ze dvou těžkých stoupání nejvyšší kategorie odpadl Alexandr Vinokurov, jehož zmrtvýchvstání se tak omezilo pouze na sobotní časovku, kterou s velkým náskokem vyhrál.

V sedmnáctikilometrovém výšlapu na Port de Pailheres však vůbec nestačil, v jen o kilometr kratším výjezdu na Plateau-de-Beille se již mezi nejlepšími neobjevil.

To už měl za sebou dokonce lehký pád poté, co se jezdci před ním zamotal do drátů kola transparent fanouška. "Má jen odřeniny, kolena jsou v pořádku," řekl agentuře Reuters mluvčí jeho týmu Astana.

Vrchařské schopnosti jezdců prověří i pondělní 15. etapa, v níž jsou na 196 kilometrech dvě stoupání druhé, dvě první a jedno nejtěžší kategorie.

Výsledky - 14. etapa (197 km):
1. Contador (Šp.) 5:25:48 hod., 2. Rasmussen (Dán.) stejný čas, 3. Soler (Kol.) -37, 4. Leipheimer (USA) -40, 5. Sastre (Šp.) -53, 6. Klöden (Něm.), 7. Evans (Austr.) oba -1:52, 8. Colom (Šp.), 9. Kašečkin (Kaz.) oba -2:23, 10. Popovyč (Ukr.) -3:06.

Průběžné pořadí:
1. Rasmussen 64:12:15, 2. Contador -2:23, 3. Evans -3:04, 4. Leipheimer -4:25, 5. Klöden -4:38, 6. Sastre -5:50, 7. Kašečkin -6:58, 8. Astarloza -8:25, 9. Valverde (oba Šp.) -9:45, 10. Popovyč -10:55.

Alberto Contador po vítězství ve 14. etapě závodu Tour de France 2007.

,