Lance Armstrong

Lance Armstrong | foto: AP

Konec mlčení? Armstrong by mohl skončit ve vězení a zaplatit miliony

  • 19
Opravdu se chce přiznat? Cyklista Lance Armstrong se údajně chystá učinit zásadní přiznání o své temné dopingové minulosti. Stojí však zpráva listu New York Times na pevných základech? A hlavně: Proč by to dělal? Co by z toho měl?

Armstrongovo ego je lačné dalších závodů a úspěchů v maratonu nebo v Ironmanu. Bude však tato touha silnější než jeho obavy, že přiznáním ztratí desítky milionů dolarů a skončí ve vězení?

Protože právě tak to může dopadnout. Při rodinné dovolené na Havaji údajně Armstrong minulý týden zvažoval všechna pro a proti.

Ale pojďme po pořádku.

Kdyby se přiznal...

Co mu to přinese
+
USADA může "za spolupráci" zmírnit Armstrongův doživotní zákaz startu v jakýchkoliv oficiálních sportovních soutěžích.

+
Může se změnit pohled veřejnosti na jeho nadaci Livestrong, ve kterou lidé ztratili důvěru.

Co může ztratit

Za lež při předchozích výpovědích i za organizaci dopingu by mohl skončit ve vězení.

Patrně by prohrál soudní pře se svými bývalými sponzory i s dalšími subjekty a musel by vracet prémie i bonusy, které v minulosti získal. 

Někdejší sedminásobný šampion Tour de France byl na podzim americkou antidopingovou agenturou USADA usvědčen z užívání i organizování dopingu od roku 1998. Byly mu odebrány veškeré tituly a doživotně jej vyloučili ze všech oficiálních sportovních soutěží. Armstrong se nehájil. Vinu nepřiznal. Mlčel. A zdálo se, že mlčet bude dál.

New York Times tvrdí, že nyní zvažuje schůzku se šéfy USADA i Světové antidopingové agentury WADA. Armstrongův advokát Tim Herman to naopak popírá. Zatím.

Nemusí mu jít jen o starty v maratonech a triatlonech, které by měl opět povoleny, kdyby mu "za spolupráci" USADA zkrátila trest. Ve hře je také úpadek důvěryhodnosti (a zisků) jeho nadace Livestrong, s níž sice po svém pádu oficiálně zpřetrhal vazby, ale se kterou ho lidé nadále spojují. A ti chtějí raději vidět kajícího se hříšníka než zarytě mlčícího podvodníka.

Ovšem přiznání by současně znamenalo, že v minulosti lhal federálním vyšetřovatelům, když potvrdil, že nikdy nedopoval. Podobná lež, k níž se později doznala, vynesla olympijské vítězce Marion Jonesové šest měsíců ve vězení.

Navrch by přiznání učinilo Armstronga takřka bezbranným v soudních přích se společnostmi, které po něm nyní požadují peníze. Musel by vracet prémie ze závodů i bonusy od sponzorů, desetimiliony dolarů. Jen nyní řeší tři takové soudní případy. Například společnost SCA Promotion po něm chce nazpět 11 milionů dolarů za vyplacené bonusy.

A i kdyby se ospravedlnil, byl by pak přivítán mezi triatlonisty a jinými sportovci? Nepískali by na něj diváci po celý závod?

Přesto jej bývalí parťáci a soupeři vyzývají: Udělej to! Tyler Hamilton hovoří o úlevě, jakou sám pocítil, jakmile začal říkat pravdu. "Věřím, že i od Lance ji konečně uslyšíme. Dnešní peloton i fanoušci trpí za naši minulost a to není fér."

Bývalý olympijský vítěz Paolo Bettini jej přes list La Repubblica vyzývá: "Lanci, mluv! Odejít, aniž bys řekl slovo, není správné. Vše, co se stalo, odhalilo, že celý systém cyklistiky byl pokřivený, na každé úrovni. Když ze sebe vysypeš pravdu, pomůže nám to vystoupit z toho začarovaného kruhu a začít znovu od nuly."

Johan Bruyneel, kdysi Armstrongův šéf a spolupachatel, neříká nic. On volí jiný postup, u Sportovní arbitráže chce dosáhnout očištění svého jména. Dva bývalí komplicové snad teď budou vypovídat každý jinak?