Petacchi vyhrál na Giru posedmé etapu

Pula - Už sedmou etapu na letošním ročníku cyklistického Giro d'Italia závodu vyhrál Alessandro Petacchi. Ve 14. etapě porazil domácí závodník své soupeře v hromadném spurtu v Pule. Dosáhnout sedmi dílčích vítězství se během jednoho ročníku po válce podařilo jen třem závodníkům: Belgičanům Rogeru de Vlaeminckovi s Fredym Maertensem a Giuseppemu Saronnimu z Itálie.

"Myslím, že jsem dnes vytvořil část cyklistické historie. Jsem nesmírně šťastný, že jsem se vyrovnal svému dávnému idolu Saronnimu," radoval se Petacchi.

Za králem rychlých závěrů tentokrát na druhém místě skončil Američan Fred Rodriguez, třetí příčku obsadil Ital Marco Velo. V závěrečných stovkách metrů dojezdu etapy, která z italského Terstu zamířila do chorvatské Puly, se prosadil i český cyklista Ján Svorada, jenž dojel na šesté pozici. Na letošním Giru tak počtvrté skončil v první desítce.

V celkovém pořadí se po rovinaté etapě nic nezměnilo. Vedoucí muž průběžného hodnocení Jaroslav Popovyč z Ukrajiny dnes skončil patnáctý a s přehledem uhájil růžový trikot. Jeho krajan Sergej Gončar na něj ztrácí tři vteřiny, třetí Australan Bradley McGee už více než minutu.

Cyklista od protinožců chce své postavení ještě vylepšit v nadcházejících horských etapách, do Alp se peloton po pondělní rovinaté etapě vypraví v úterý. "Myslím si, že mohu v horách jet hodně dobře. Opravdu chci vyhrát," netají své ambice vítěz prologu a druhý ze sobotní časovky.

Výsledky - 14. etapa (175 km):
1. Petacchi (It.) 4:08:58, 2. Rodriguez (USA), 3. Velo (It.), 4. Pollack (Něm.), 5. Usov (Běl.), 6. Svorada (ČR), 7. Pagliarini (Braz.), 8. Furlan (It.), 9. Borrajo (Arg.), 10. Gilbert (Belg.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Popovyč 60:48:38, 2. Gončar (oba Ukr.) -3, 3. McGee (Austr.) -1:02, 4. Simoni -1:27, 5. Pellizotti -1:32, 6. Cunego -1:48, 7. Figueras -2:30, 8. Garzelli -2:31, 9. Cioni -2:36, 10. Belli (všichni It.) -3:09, ...123. Svorada (ČR) 1:12:44.

Peloton cyklistického závodu Giro d'Italia projíždí 14. etapou.

,