Petacchi vyhrál další etapu Vuelty

Zaragoza - Pověst skvělého spurtera potvrdil ve 4. etapě cyklistické Vuelty italský jezdec Alessandro Petacchi. Pro svého kapitána rozjeli finiš ve španělské Zaragoze jezdci z týmu Fassa Bortolo a třicetiletý Ital porazil stejně jako v sobotu Němce Erika Zabela. Jako třetí protnul cílovou čáru Španěl Oscar Freire.

Zlatý trikot pro lídra závodu udržel Lucemburčan Benoit Joachim z US Postal. 

Útěchou pro Zabela, lídra týmu T-Mobile, mohl být zisk modrého trikotu za vedení v bodovací soutěži. 

Petacchi v dnešní etapě oslavil už 19. vítězství v sezoně a deváté na Vueltě. Po devíti triumfech na květnovém Giru d'Italia a velkém zklamání na Tour de France, kterou předčasně opustil s bolavým ramenem, tak sbírá na španělských silnicích další vavříny.

"Petacchi je klasa. Letos už jsem ho ale jednou porazil, tak snad se mi to ještě povede," doufal Zabel, který bodovací soutěž vyhrál na Vueltě v posledních dvou letech. Jeho kolega Tomáš Konečný dojel stejně jako další dva Češi Jan Hruška a René Andrle v hlavním balíku ve stejném čase jako vítěz, klasifikováni byli od stého místa dále.

Nejmenovaný britský
občan zaútočil velkým kamenem na peloton během pondělní etapy
cyklistické Vuelty. Podle agentury Reuters vhodil balvan vážící
pěti kilogramů mezi hlouček jezdců, nikoho naštěstí nezasáhl, aleponičil kolo Kazachovi Alexandru Vinokurovovi.
Španělská policie Angličana zadržela a podle všeho bude
obviněn. Zatím z něj ale nedostala ani motiv útoku a dnes jej
poslala zpátky do Velké Británie. Vinokurov si poničené kolo
vyměnil, na cílové pásce třetí etapy v Sorii nakonec spurtoval
jako jedenáctý.

Konečný zůstal celkově dvanáctý.  Zatímco v pondělí se cyklisté prali s nepříjemným deštěm, dnes jim bral síly silný vítr. Etapa patří obvykle k nejrychlejším, protože Sorie leží v tisíci metrech, zatímco cílové město Zaragoza jen ve dvou stech, na útok na tři roky starý Galdeanův rekord však nemohli jezdci pomýšlet.

Etapu provázela řada pádů a konaly se i dva úniky čtyřčlenných skupinek.  Pokaždé však peloton uprchlíky pohltil a před cílem začali Cioni, Sacchi, Gustov a další jezdci v modrobílých dresech z Fassy Bortolo připravovat pozici pro Petacchiho. Ten také protnul cílovou pásku s rukama nad hlavou.

Pátá etapa zavede jezdce ve středu ze Zaragozy směrem ke Středozemnímu moři a poprvé je bude čekat kopcovitý terén. Cíl je po 191 kilometrech v Morelle.

Výsledky - 4. etapa (167 km): 1. Petacchi (It.) 4:23:01, 2. Zabel (Něm.), 3. Freire (Šp.), 4. O'Grady (Austr.), 5. Furlan, 6. Bonomi (oba It.), 7. Perdiguero, 8. Horrilo (oba Šp.), 9. Coyot (Fr.), 10. Paolini (It.), ...101. Hruška, 114. Konečný, 147. Andrle (všichni ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:  1. Joachim (Luc.) 13:38:59, 2. Van Heeswijk (Niz.) -18, 3.
Beltran (Šp.), 4. Barry (Kan.), 5. Landis (USA), 6. Peňa (Kol.), 7. Zabriskie (USA) všichni -24, 8. Vinokurov (Kaz.), 9. Evans (Austr.) oba -40, 10. Valverde (Šp.) -47, ...12. Konečný -55, 152. Hruška -5:49, 174. Andrle -8:22. 

,