Pavel Sivakov | foto: Profimedia.cz

Za Rusko už ne. Cyklista Sivakov odsoudil invazi a stal se Francouzem

  • 46
Je jednou z vůdčích osobností mladé generace v cyklistické stáji Ineos a až do čtvrtka byl i ruským reprezentantem. Což už neplatí. Pavel Sivakov, který se vymezil proti válce na Ukrajině, bude nyní oficiálně reprezentovat Francii.

Při té příležitosti zopakoval svoji podporu ukrajinskému lidu při obraně země: „Jak jsem už dříve řekl, jsem absolutně proti této válce. Všechny mé myšlenky jsou teď s ukrajinským lidem. Stejně jako většina lidí na celém světě nyní doufám v mír a rychlé ukončení utrpení, které se na Ukrajině odehrává.“

O změnu licence z ruské na francouzskou požádal Pavel Sivakov, syn dvou bývalých ruských cyklistických reprezentantů, činovníky Mezinárodní cyklistické unie UCI. 

Funkcionáři nyní jeho žádost schválili.

Obě národní cyklistické federace byly o této skutečnosti informovány, a Sivakov tak nyní může závodit pod francouzskou vlajkou na mezinárodních závodech, mistrovstvích světa i olympijských hrách.

„Narodil jsem se v Itálii (jeho otec tehdy závodil za italský profitým) a do Francie jsem se s rodiči stěhoval, když mi byl jeden rok,“ líčil. „Francie je místem, kde jsem vyrůstal, vzdělával se a kde jsem se zamiloval do jízdy na kole, která mě přivedla k závodění. Cítím se tam jako doma.“

V roce 2017 zažádal o francouzské občanství, které mu posléze bylo podle posledních zpráv uděleno, ale ponechal si tehdy i to ruské a na závodech se rozhodl nadále reprezentovat vlast svých rodičů.

To už neplatí.

V dresu stáje Ineos se stal Sivakov celkovým vítězem worldtourového závodu Kolem Polska v sezoně 2019, v témže roce vyhrál i etapové klání Kolem Alp.

Z vrcholu na dno. Vacek v ruské stáji nemůže závodit. Uteče do Treku?

Na podnicích Grand Tour byl před třemi lety na Giru náhradním lídrem za zraněného Egana Bernala a dokončil závod na 9. místě, když dočasně oblékal i bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let.

Odřený a potlučený Pavel Sivakov v cíli páté etapy Gira.

Pavel Sivakov

Mezinárodní cyklistická unie UCI sice v tomto týdnu vyloučila ze soutěží všechny ruské a běloruské týmy, ale ruští a běloruští cyklisté startující za stáje z jiných zemí mohou závodit i nadále, byť bez vlajky u svého jména a coby neutrální cyklisté.

Sivakovova sezona v britském Ineosu tedy ohrožena nebyla, přesto se snažil urychlit změnu licence a země, kterou bude reprezentovat.

K Rusům odsuzujícím invazi na Ukrajinu se připojil cyklista Vlasov

„Už nějakou dobu jsem se chtěl stát francouzským reprezentantem a podal jsem v tomto směru i žádost na UCI, ale vzhledem k tomu, co se momentálně děje na Ukrajině, jsem teď chtěl vše urychlit.“  

„Rád bych poděkoval UCI a týmu Ineos, že mě v tomto procesu podpořili a pomohli mi ho dotáhnout do konce,“ uvedl. „To, že mám nyní možnost jezdit na mezinárodních závodech jakožto francouzský reprezentant, mě nesmírně těší. Startovat za Francii i v Paříži na olympijských hrách v roce 2024 by byl můj sen.“

Vedení UCI zároveň oznámilo, že vzhledem k válce na Ukrajině bude nyní zpracovávat žádosti ruských a běloruských cyklistů o změnu závodní licence ve zrychleném režimu.

Taková změna by sice dotyčné cyklisty opravňovala ke startu ve většině závodů pod jinou vlajkou, nikoliv však na mistrovství světa a olympijských hrách, pokud by nezískali i státní občanství a pas své nové země.