Jaroslav Kulhavý na trati kolem České Třebové.

Jaroslav Kulhavý na trati kolem České Třebové. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Měl ustřižené tepláky a talent, vzpomíná první trenér bikera Kulhavého

  • 2
Z Králického Sněžníku vede cesta na olympijské stupně vítězů. O tom, jak je trnitá, může od neděle vyprávět biker Jaroslav Kulhavý, majitel posledního českého zlata z olympijských her v Londýně. "Přijel v ustřižených teplákách a hned ukázal talent," vzpomíná jeho první trenér z Ústí nad Orlicí.

Jiří Šebek, který pamatuje závodníkovy začátky, samozřejmě nedělní strhující výkon Jaroslava Kulhavého sledoval. Držitel desáté české medaile z Londýna v roce 1996 začínal v klubu Scm Fort Uno v Ústí nad Orlicí, odkud pochází.

"Pamatuji si, jak přijel v ustřižených teplákách, obyčejných teniskách, ale hned ukázal, jaký má talent od přírody," řekl Šebek.

Vzpomněl si také na historku, jak se Kulhavý s ostatními kluky ze závodního oddílu vydali na Králický Sněžník. Když dorazili na místo, brodili se ve sněhu.

"On byl v těch teniskách po pěti hodinách celý promáčený. On to celé přežil úplně v pohodě, už tehdy ukázal, jakou má odolnost," uvedl Šebek, který má prý dodnes u sebe fotografii, jak je na ústeckém náměstí s Jaroslavem Kulhavým coby mladým hochem.

"Jenomže pak už byl tak dobrý, že mu naše podmínky nestačily," dodal jeho první trenér.

Přivítání bude, i kdybychom nic nechystali

Od té doby to Jaroslav Kulhavý dotáhl tak vysoko, že se ho v jeho rodném Ústí nad Orlicí chystají řádně přivítat.

"Samozřejmě, že něco vymyslíme, ale tady v Ústí jezdí na kole tolik kluků a holek, a Jaroslav tu má proto tolik fanoušků, že se mu dostane slavnostního přivítání, i kdyby město nic neorganizovalo," řekl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Ten byl během olympijského závodu právě na cestách. "Poslouchal jsem proto jenom komentář v rádiu. Když jsem však slyšel průběh závodu v posledních minutách, musel jsem zastavit u krajnice a nahlas fandit," řekl starosta Hájek.

Olympijský vítěz po loňské nehodě ukázal, nejen že má talent a pevnou vůli, ale také to, že umí brát život se sportovním nadhledem.

Děkuji za rady, ale já jedu na maraton

Před rokem ho totiž při tréninku v Ústí srazilo auto, jehož řidič nedal přednost. Odnesl to pohmožděním v obličeji, tržnou ranou na bradě a hlavně zraněním zubů.

"Leteckej den. Hlavou... čelní sklo/střecha... Ale jede se dál! O půl metru vedle a jel jsem dodávkou bez majáku :-)," napsal na svůj profil na Facebooku.

Zranění však tehdy vůbec neubralo Kulhavému na chuti dál trénovat a lékařům z nemocnice takřka utekl. "Kdyby to bylo jenom na nás, poležel by sis čtrnáct dní v nemocnici," vyslechl si od lékařů.

Jenže budoucí olympijský vítěz doktorům poděkoval za radu a rozhodl se po svém: "O víkendu si střihnu mistrovství světa v maratonu," byla jeho odpověď.

Jaroslav Kulhavý si před závodem dává rýži, i když jeho nejoblíbenějším jídlem je tatarský biftek a nápojem Coca-Cola.

A jako orlickoústecký rodák samozřejmě nejraději trénuje v Orlických horách, jako své druhé nejoblíbenější místo na trénink uvedl Kanárské ostrovy. Kde je rodákem, mohli poznat i diváci londýnského závodu podle vlajek s nápisem Ústí nad Orlicí.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa