TĚSNĚ BEZ MEDAILE. Cyklokrosař Jakub Skála se zamotal do několika pádů a mezi juniory skončil čtvrtý.

TĚSNĚ BEZ MEDAILE. Cyklokrosař Jakub Skála se zamotal do několika pádů a mezi juniory skončil čtvrtý. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Nejlepší cyklokrosový junior světa je Francouz Venturini, Skála byl čtvrtý

  • 2
Sankt Wendel (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Pád soupeřů ve druhém kole ho vystřelil na čelo a tam se udržel až do cíle. Juniorským mistrem světa v cyklokrosu se v německém Sankt Wendelu stal Francouz Clément Venturini. Nejlepší český závodník byl na 4. místě Jakub Skála.

Venturini odjel o samotě skoro celý závod, nezastavil ho ani pád ve třetím okruhu, kdy nezvládl jízdu na kluzkém povrchu.

I v posledním kole měl na tajícím povrchu problémy, kdy se zamotal do zábran kolem trati a nemohl z nich vypáčit kolo a tretru. Na cílovou pásku ale dojížděl s rukama nad hlavou a pohodlným náskokem patnáct sekund.

Francouzský medailový hattrick završila dvojčata Fabien a Loic Doubeyové. Skála ztratil na prvního 36 vteřin, od bedny ho dělilo 21 sekund.

Vedle Skály se do elitní desítky vešel ještě devátý Vojtěch Nipl, Tomáš Medek skončil na 29. místě, Tomáš Svoboda jen o místo dál. Pro 40. příčku dojel Tomáš Bohata.

"Určitě jsem spokojený na sto procent," povídal Skála. "Škoda, dneska se mi jelo výborně, nebýt pádů, měl bych na bednu."

Nejlepší z Čechů se na zemi ocitl dvakrát: nejdřív hned po startu a pak v polovině závodu. "To mi spadl i řetěz," popisoval. "Už jsem byl strašně rozhozený, ale je to mistrovství světa, tak jsem se kousnul."

Pády provázely celý závod, závodníci na tajícím povrchu nedokázali udržet rovnováhu, bojovali s vyjetými kolejemi na trati.

"Bylo tam lehké blátíčko, pod tím zmrzlé, ve sjezdech to bylo nebezpečné," říkal čtvrtý junior světa. "Měli jsem gumy na sucho a na led, na hrubé to ještě úplně není."

výsledky

Mistrovství světa v cyklokrosu v Sankt Wendelu (Německo): Junioři: 1. Venturini 44:31, 2. F. Doubey, 3. L. Doubey (všichni Fr.) oba -15, 4. Skála (ČR) -36, 5. Sweeck -37, 6. M. Vanthourenhout (oba Belg.) -45, 7. Zumstein (Švýc.) -51, 8. Herklotz (Něm.) -1:09, 9. Nipl (ČR) -1:18, 10. Godrie (Niz.) -1:29, ...29. Medek -3:54, 30. Svoboda -3:55, 40. Bohata (všichni ČR) - 5:00.

Pořadí zemí: 1. Francie 6 b., 2. Belgie 25, 3. Švýcarsko 31, 4. Česko 42, 5. Německo 46.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa