Lance Armstrong

Lance Armstrong | foto: Reuters

Nechceme Armstronga na Tour de France, křičí legendární Hinault

  • 151
Nechceme tě tady, vzkazují Francouzi před startem Tour de France americkému cyklistovi Lanci Armstrongovi! V čele jejich šiku stojí pětinásobný vítěz Tour, 54letý Bernard Hinault.

V rozhovoru pro deník Le Parisien prohlásil: "Doufám, že Armstrong na Tour nebude. Nikdo ani nestojí o to, aby sem jezdil. Jen ať si zůstane doma. Stejně nemůže vyhrát Tour. Doufám, že ho Contador porazí."

Popularita Američana u francouzské veřejnosti znatelně ochladla poté, co list L’Equipe zveřejnil své  "důkazy", že bral na Tour 1999 zakázané EPO. Mezinárodní cyklistická unie UCI jej sice očistila, nicméně pochybnosti zůstaly...

Na poslední Hinaultův výpad Armstrong reagoval jen na svých internetových stránkách Twitter, s novináři totiž odmítá od italského Gira hovořit. "Hinault je ocas. Pět vítězství na Tour z vás ještě neudělá chytráka," napsal na Twitteru.

Německý internetový server sport1.de k tomu podotkl: "Už teď není Armstrong ve Francii oblíbený. Ale že nyní urazil jednoho z národních hrdinů, to mu Francouzi neodpustí."

Američana slovně inzultoval i francouzský ministr sportu Jean-Francois Lamour: "Nevěřím, že se vracel do profisportu z charitativních důvodů. Jeho comeback je maškaráda."

Podobný názor vyslovili novináři David Walsh a Pierre Ballester, autoři knih L. A. Tajné a Špinavá Tour. Ti už dříve Armstronga nařkli z dopingu, nyní označili jeho comeback za "nečistý".

Pochybují, že veškeré výdělky z cyklistiky dává na svoji nadaci pro boj s rakovinou, jak původně slíbil. "Když dostane požadovaných 200 tisíc eur za tiskovou konferenci, potom skončí v jeho vlastním měšci. Tím se liší od dalších osobností vydělávajících peníze na boj proti rakovině."

Kromě ekonomických předhazují Texasanovi i politické důvody comebacku. Krachující Armstrongova stáj Astana byla po finančních injekcích (údajně i od firmy Nike) zachráněna, od 4. července nasadí do Tour i další dvě svá esa: Contadora a Leipheimera.

Pikantní je, že Bernard Hinault má při Tour osobně gratulovat všem etapovým vítězům. Co se asi stane, pokud Armstrong vyhraje etapu? Podají si vůbec ruce?