Cyklista Alois Kaňkovský

Cyklista Alois Kaňkovský | foto: Jan Brychta/SvetCyklistiky.cz

První domácí závod přinesl stupně vítězů pro dva české cyklisty

  • 1
První domácí start nové sezony přinesl cyklistům hradecké stáje Whirlpool Author umístění na stupních vítězů. Na Velké ceně Hlohovce - Trofeo Cinelli, která se jela na jižní Moravě, se o to zasloužili nováček hradeckého týmu Alois Kaňkovský a naopak jeden ze služebně nejstarších borců Tomáš Bucháček.

Oba se v kategorii elite srovnali na stupních vítězů za Slovákem Markem Čaneckým ze stáje BMC Amplatz. Všichni tři do cíle dorazili až za nejrychlejším Lubošem Malovcem z týmu Sagan Cycling Academy, jenomže tento slovenský talent závodí ještě v kategorii do 23 let.

I přes velmi chladné a větrné počasí se na startu sešel na český elite peloton nevídaný počet více než 250 cyklistů, když se na něj postavili nejen čeští závodníci, ale i týmy z Polska, Slovenska a z Rakouska. Závod se jel na osmikilometrovém okruhu, který borci absolvovali třináctkrát, tedy 104 kilometrů. Početné startovní pole se již od úvodních minut redukovalo nejen větrem, ale i výkonnostními rozdíly.

Po prvním úniku trojice jezdců kategorie do 23 let, kteří startovali o minutu dříve před kategorií elite, se v čele postupně utvořila skupina dvanácti cyklistů, v níž měl Whirlpool Author Polnického, Bucháčka, Kaňkovského.

Z ní v posledním okruhu zaútočila dvojice Polnický a Koudela z Prostějova, která ale svůj nevelký náskok uhájila pouze před poslední zatáčku, kdy se přes ně přehnal zbytek první skupiny. V závěrečném spurtu, jenž se z poslední zatáčky jel prakticky z nulové rychlosti, byl nejrychlejší borec kategorie do 23 let Malovec, za ním následovali tři borci kategorie elite v pořadí Čanecký, Kaňkovský a Bucháček.

Po prvním domácím závodu sezony čeká na českou špičku včetně borců hradecké stáje už tento týden první podnik letošního ročníku Českého poháru. Ten se pojede v sobotu na tradiční trati Brno - Velká Bíteš - Brno.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa