V OBLEŽENÍ. Brit Chris Froome ve žlutém dresu obklopen svými rivaly - vepředu jede Roman Kreuziger, třetí Alejandro Valverde. | foto: AP

Aliance Movistaru s Contadorem? Pokusíme se, říká šéf španělské stáje

  • 44
V neděli měli společný zájem: rozbít suverenitu stáje Sky. A částečně se jim to povedlo. Mohou však jezdci španělské stáje Movistar a Alberto Contador, lídr týmu Saxo-Tinkoff, spolupracovat i v dalších horských etapách Tour?

V záběrech televizních kamer byla debata Contadora s Valverdem na trati nedělní etapy jasně vidět. Mohli rozebírat strategii závodu, ale klidně mohlo jít i o mnohem méně seriózní téma.

Každopádně večer po etapě Eusebio Unzue, manažer týmu Movistar, zdůraznil: "Froome ukázal, že je nejsilnější. Ale my stále doufáme, že ho dokážeme porazit. Pokusíme se o alianci s Contadorem. Ale je otázka, zda budeme mít dost sil, až se příležitost objeví."

Kurzy na vítěze Tour de France po deváté etapě

- podle kanceláře William Hill

Froome (Brit./Sky) 1,2:1
Contador (Šp./Saxo) 11:1
Quintana (Šp./Movistar) 15:1
Valverde (Šp./Movistar) 17:1
Mollema (Niz./Belkin) 51:1
Kreuziger (Saxo) 67:1
Martin (Ir./Garmin) 81:1
Rodríguez (Šp./Kaťuša) 81:1
Ten Dam (Niz./Belkin) 101:1
Schleck (Luc./RadioShack) 126:1

Tempo, k němuž řádně přispěla stáj Movistar, v neděli způsobilo, že jezdci dosud vládnoucího týmu Sky zůstali rozeseti po celé délce závodního pole. V čelní skupině z nich posléze šlapal jen Froome ve žlutém dresu. Naopak Movistar tu měl v jednu chvíli až pět cyklistů a Saxo-Tinkoff tři.

"Ta etapa byla jako válka. A peloton nám nakopal zadek," vykládal později Richie Porte ze Sky, který ztratil 18 minut. Přesto někteří experti po etapě tvrdili, že Movistar promarnil šanci, když nedokázal v neděli přivést Frooma do ještě větších potíží.

"Ano, možná jsme promeškali příležitost," uznal Unzue. "Ale není jednoduché celý den tvrdě pracovat na špici a potom ještě ke konci zaútočit. Quintana se o útok pokusil, ale Froome si svoji pozici celý den kontroloval. Profil etapy nebyl ideální k tomu, abychom mu vzali nějaký čas."

Alejandro Valverde byl přesto s celkovým vyzněním deváté etapy spokojen. "Je sice škoda, že jsme nedokázali ujet Froomovi, ale těší mě, co jsme předvedli. Jsem celkově druhý, odpárali jsme Porta a dokázali jsme napáchat nějaké škody ve Froomově týmu. Chtěli jsme vnést do Tour trochu víc napětí - a tým Sky neměl svůj nejlepší den."

HORSKÉ PRŮSMYKY. Tour nabídla první horskou etapu.
A DO KOPCE. Cyklisté jeli vzhůru k cíli v Ax 3 Domaines.
KOLEM VINIC. Osmá etapa Tour de France.

Valverde nyní ztrácí na druhém místě 1 minutu a 25 sekund na Frooma. Nejbližší těžká horská etapa čeká až v neděli na Mont Ventoux, ale už ve středu bude na programu 33kilometrová rovinatá časovka v Mont St. Michel.

Valverde ji rozhodně musí zvládnout lépe, než se mu to povedlo při podobně dlouhé časovce při závodě Dauphiné, kdy mu Froome v červnu nadělil 2:37 min. Tentokrát by podobný odstup takřka zničil Španělovy naděje na žlutý dres.

Movistar je nyní početně nejsilnější stájí v Top 10, kde mají druhého Valverdeho, sedmého Quintanu v bílém dresu a desátého Rui Costu. Stejně jako týmy Sky a Saxo však už i Movistar ztratil kvůli zranění jednoho svého cyklistu a pokračuje v osmi.

Zatímco Sky přišlo o Vasila Kiryjenku, který v neděli nesplnil časový limit, a Saxo pokračuje bez zraněného Benjamina Novala, bude se muset Movistar obejít bez Josého Gutierreze, který nedokončil nedělní etapu.