Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Reuters

Na Tour chci o kousek výš, přeje si Kreuziger. Ještě v dresu Liquigasu

  • 6
O žádném přestupu nevyjednávám, jsou to jen fámy belgických novin, bránil se. Nejlepší český cyklista Roman Kreuziger zůstane i v příští sezoně v týmu Liquigas. A na příští Tour de France chce zase o kousek výš.

Jenže s vylepšováním letošního devátého místa to nemusí mít tak jednoduché. Zástupci Kreuzigerova italského týmu při soustředění v Moeně prohlásili, že bude jedním ze tří kapitánů - po boku Ivana Bassa, který se na Tour vrátí po čtyřech letech, a Vincenza Nibaliho.

"Ivanova přítomnost nám pomůže, na něm bude ležet většina tlaku," věří Kreuziger. "To umožní mně a Nibalimu koncentrovat se na závod a učit se."

Franco Pellizotti, letošní držitel puntíkatého dresu nejlepšího vrchaře, bude rovněž součástí formace. Údajně ale s jiným cílem než je celkové hodnocení - pro tým má vyhrát etapu.

"Nejsem ještě připraven Tour vyhrát," citoval třiadvacetiletého Čecha server cyclingnews. "Ale chci zase jet o něco lépe než letos. Vím, že na to mám."

Kreuziger letos skončil čtrnáct minut za šampionem Albertem Contadorem.

Stejně jako Španěl měl i český jezdec vyjednávat o novém angažmá. Podle belgického deníku Het Nieuwsblad dospěl k ústní dohodě s týmem Omega Pharma-Lotto, odkud letos odešel aktuální mistr světa Cadel Evans.

Do sezony 2010 vjede ale znovu v zeleném dresu plynařského týmu a vydrží v něm do konce roku. "Pak se budou všechny kontrakty prodlužovat. Možná odejdu já, možná ostatní jezdci týmu," říkal Kreuziger.

Manažer Lotta Marc Sergeant přesto připustil, že s Kreuzigerem v kontaktu byl. Zprávy o jeho transferu ale popřel.

Letošní Král české cyklistiky už nastínil plán závodů pro příští sezonu. Tu zahájí na Okolo Sardínie na konci února, na březnovém Paříž-Nice by rád vyhrál etapu a přes Okolo Katalánie, ardenské klasiky, Romandii a švýcarskou tour zamíří k té francouzské.

Bonusem ke startu na červencové Tour de France bude jeho účast na Vueltě. Ve španělských etapách bude kapitánem Liquigasu spolu s Nibalim.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa