Tereza Huříková

Tereza Huříková | foto: ADH CONCEPT

Můj život je teď ještě kočovnější, říká Huříková po půl roce v novém týmu

  • 15
Na sklonku loňského roku poprvé změnila závodní dres, jezdí za španělský tým. Od té doby pobyla v Česku sotva několik dní. Tréninky ve Španělsku a Itálii, závody ve Francii, teď ji čeká přesun do Německa. Bikerka Tereza Huříková tak v nadsázce ztrácí přehled, kde je vůbec doma. "Kde bydlím? Ani sama nevím. Ten můj kočovný život je teď ještě víc kočovnější," smála se třiadvacetiletá bikerka.

"Od začátku roku jsem v Česku byla tak čtrnáct dní," spočítala Huříková. Život, v němž cestuje mnohem víc, než ještě před půl rokem byla zvyklá, jí ale nevadí.

Po čtyřech sezonách v barvách České spořitelny MTB přestoupila poprvé do zahraniční stáje. Ve španělském týmu Trek-Lorca Taller del Tiempo okamžitě našla pohodu a vše, co potřebuje. A také novou motivaci.

"Musela jsem změnit všechno, včetně stylu tréninku," řekla Huříková v rozhovoru pro iDNES.cz.

Právě novou přípravu pod dohledem italského trenéra Dominga Copelliho si nesmírně pochvaluje.

myslí i na fanoušky

Tereza Huříková chce být co nejblíž i svým fanouškům, kteří ji mohou podpořit.

Na Facebooku má svůj oficiální fanklub (Tereza Hurikova official fan-club), kam bude psát své dojmy ze závodů i tréninků.

Velmi brzy budou spuštěny také její nové osobní webové stránky.

"Tréninky jsou kratší, od dvou do čtyř hodin, ale o to intenzivnější. Pokaždé se zaměřují jen na něco, hodně pracuji na síle," přiblížila rozdíly od přípravy pod bývalým koučem Jiřím Lutovským. "Je to víc o specifické práci, vyhovuje mi to určitě víc."

Část zimy strávila ve Španělsku, kde má tým především materiální zázemí. Stěžejní však byla příprava v Itálii, kde také absolvovala první dva letošní závody (3. a 12. místo).

Zatím poslední podnik odjela ve francouzském St. Rafael, kde skončila těsně pod stupni vítězů. "Jsem spokojená, i když jsem tam měla technické potíže," poznamenala. Teď ji čeká další soustředění v Německu. "Je to lepší, budeme mít relativně blízko na závody," říká.

Spolu s Huříkovou hájí barvy španělské stáje ještě 16. muž světového žebříčku Sergio Mantecón a Sandra Santanyesová. Španělsky se však někdejší česká juniorská mistryně světa zatím neučí. A ani nebude.

Tereza Huříková v dresu týmu Trek Lorca Taller del TiempoTereza Huříková

Tereza Huříková v dresu týmu Trek-Lorca Taller del Tiempo

"Španělština je pro mě trošku náročná. Jakmile se zeptám na nějaké slovo, tak ho stejně hned zapomenu," usmála se. S kolegy proto mluví anglicky. A snaží se italsky. "Ten jazyk se mi líbí, dělám v něm pokroky," pochválila se.

Loňská sezona se rodačce z Vimperku příliš nepovedla. V březnu ji na několik týdnů vyřadila ze hry zlomenina klíční kosti. Jejím nejlepším umístěním ve Světovém poháru bylo 17. místo z kanadského Bromontu.

Tereza Huříková

Tereza Huříková

Na zářijovém světovém šampionátu v australské Canbeře obsadila 14. pozici v kategorii do 23 let, stejně dopadla o dva měsíce dřív na mistrovství Evropy.

Startovat měla i na silničním MS, z účasti ji ale vyřadila viróza.

O letošních ambicích příliš nemluví. "Chci jezdit hlavně dobře a bez chyb. Není důležité, zda budu pátá nebo patnáctá, chci si hlavně zvyknout. Když budu vědět, že jsem do toho dala maximum, tak to bude úspěch."

tereza huříková - závody v česku 2010

6.6. Merida bike Vysočina Český pohár XCO
19.6. Kolo pro život – Olomoucká 50
18.7. Mistrovství ČR XCO Kuřim
25.9. Kolo pro život – Oderská Mlýnice


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa