Ellen van Dijková na trati časovky na MS v Bruggách.

Ellen van Dijková na trati časovky na MS v Bruggách. | foto: Reuters

Nizozemka Van Dijková obhájila na MS v silniční cyklistice titul z časovky

  • 1
Nizozemka Ellen van Dijková obhájila na mistrovství světa v silniční cyklistice v australském Wollongongu titul v časovce. Získala tak třetí zlato v kariéře ze souboje s chronometrem. Poprvé triumfovala v roce 2013. Druhá byla domácí závodnice Grace Brownová, třetí Švýcarka Marlen Reusserová.

V závodě bez české účasti byla Van Dijková nejrychlejší už na obou mezičasech celkem 34,2 kilometru dlouhé trati. Pětatřicetiletá bývalá dráhařka nakonec zvítězila o téměř 13 sekund a stala se teprve druhou cyklistkou historie MS s alespoň třemi tituly. Vedle toho má z časovky i stříbro a dva bronzy. Legendární Francouzka Jeannie Longová-Ciprelliová vyhrála čtyřikrát v letech 1995 až 1997 a 2001.

„Byl to vážně náročný závod a opravdu jsem nečekala, že bych mohla vyhrát. Jen jsem si říkala, že to byl v tom duhovém dresu (mistryně světa) krásný rok. A dala jsem do toho všechno. Neměla jsem však vůbec ponětí, jak jsem na tom, takže když jsem projela cílem, byla jsem vážně překvapená,“ uvedla Van Dijková.

Cyklistický šampionát v australském Wollongongu zlákal Štybara i Nash

Třicetiletá Brownová se naopak dočkala svého prvního cenného kovu z velkých akcí. O dalších takřka půl minuty zpět zůstala držitelka olympijského stříbra z Tokia Reusserová, která skončila shodně druhá na předchozích dvou šampionátech.

Čtvrtou závodnicí v celkovém pořadí byla Vittoria Guazziniová. Poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zavedla pro MS nově kategorii žen do 23 let, mohla jednadvacetiletá Italka ve společném závodě s elitní ženskou kategorií slavit titul.

,