ROCKGARDEN. Biker Jaroslav Kulhavý zahájil cestu za obhajobou celkového

ROCKGARDEN. Biker Jaroslav Kulhavý zahájil cestu za obhajobou celkového prvenství ve Světovém poháru pátým místem v jihoafrickém Pietermaritzburgu. | foto: Michal Červený/MTBS.cz

Kulhavého v Africe brzdilo vedro, Světový pohár zahájil pátým místem

  • 3
Světový šampion z horského kola Jaroslav odstartoval obhajobu celkového triumfu ve Světovém poháru pátým místem. Nejlepší formu si do úvodního závodu v jihoafrickém Pietermaritzburgu stejně jako loni přivezl švýcarský vicemistr světa Nino Schurter, český závodník na něj ztratil přes dvě minuty.

"Druhé a třetí kolo se mi nejelo dobře. Potom jsem se sice trochu rozjel, ale to už bylo pozdě a na nejlepší to nebylo," připustil Kulhavý na serveru mtbs.cz. "Chtěl jsem být do pátého místa a to jsem splnil. Ale byl to teprve první závod, takže je ještě dost času s formou něco dělat. Co mě ale překvapilo, ztrácel jsem v technických pasážích."

Kulhavému není technicky náročná trať v Pietermariztburgu souzena. Pátému místu z této sezony předcházelo třetí z loňska. Přesto nakonec český biker suverénně celé pohárové hodnocení ovládl, když vyhrál pět ze sedmi závodů.

"Myslím, že je to dobře rozjeté," uklidňoval Kulhavého trenér Viktor Zapletal. "Jára se ujistil, že dál patří mezi nejlepší, že výkonnost z loňska neztratil. A že nevyhrál? Světovou špičku nemůžeme podceňovat."

Kulhavý se od začátku usadil v čele pelotonu, tempu ostatních ale pomalu přestával stačit. Po zbytek závodu jezdil se zrhuba minutovým odstupem za vedoucím tandemem. "Poznám na něm, kdy se trápí. Ta vysoká teplota v Africe mu nesedla," všiml si kouč. "Ale bojoval, v posledním kolem měl i to svoje zrychlení, a věřím, že půjde výš a výš. Vrchol máme opravdu jinde."

Vítězný Schurter zaútočil v posledním kole v kamenitém sjezdu Rockgarden, kterou proletěl beze strachu a snad i bez brzd. A domácí Burry Stander, parťák Kulhavého z týmu Specialized, pochopil, že mu vítězství uniká.

"Jel tam neskutečně," chválil Schurtera, který pak pronesl: "Tu trať mám opravdu rád, je hodně technická, jako šitá pro mě. A já zaútočil na stejném místě jako loni."

Tehdy porazil Francouze Absalona, letos čekal 11 sekund na Standera. Třetí příčku a první umístění v TOP3 ve Světovém poháru získal Němec Manuel Fumic. Kulhavý do cíle dorazil se ztrátou 2:21 minuty, před něj se ještě vmáčknul dvojnásobný olympijský vítěz Absalon.

Jako druhý nejlepší z české výpravy dojel Milan Spěšný na 26. příčce a se ztrátou přes šest minut, Matouš Ulman dojel pět míst za svým týmovým kolegou. Kateřina Nash byla mezi ženami šestá, za vítěznou Polkou Majou Wloszczowskou o minutu a 24 sekund. V kategorii jezdců do 23 let byl Ondřej Cink pátý.

Výsledky

Cros country:
Muži:
1. Schurter (Švýc.) 1:30:38, 2. Stander (JAR) -11, 3. Fumic (Něm.) -59, 4. Absalon (Fr.) -1:41, 5. Kulhavý (ČR) -2:21, 6. Flückiger (Švýc.) -2:28, ...26. Spěšný -6:18, 31. Ulman -7:06, 62. Škarnitzl -11:20, Friedl (všichni ČR) nedokončil.

Ženy: 1. Wloszczowská (Pol.) 1:34:01, 2. Battyová -4, 3. Pendrelová (obě Kan.) -23, 4. Süssová (Švýc.) -1:03, 5. Bressetová (Fr.) -1:17, 6. Nash -1:24, ...38. Huříková (obě ČR) -9:45.

Jezdci do 23 let: 1. Gehbauer (Rak.) 1:21:52, 2. Kerschbaumer (It.) -6, 3. Schulte Lünzum (Něm.) -38, ...5. Cink -1:43, 13. Rauchfuss (oba ČR) -4:24.