Roman Kreuziger si otírá obličej po závodě mistrovství republiky v Púchově.

Roman Kreuziger si otírá obličej po závodě mistrovství republiky v Púchově. | foto: ČTK

Vueltu nepojedeš, rozhodla Astana a poslala Kreuzigera do zámoří

  • 149
Vuelta v podání Romana Kreuzigera se nekoná, místo uznávaných španělských etap zamíří český cyklista do zámoří. Jeho stáj Astana mu od 20. do 26. srpna naplánovala účast na druhém ročníku závodu USA Pro Cycling Challenge.

"Tým má nabitý program a prostě došlo ke změně. Na Vueltě by měl jet na pořadí Tiralongo, do Ameriky pojede taky silná sestava. Kromě mě by tam měl být třeba i Brajkovič," vysvětloval na svém webu Kreuziger.

O americkém závodu ví pouze z doslechu. "Slyšel jsem, že je hodně těžký. Je tam několik horských etap a časovka na závěr. A určitě bude dobře obsazený," podotkl Kreuziger, jemuž končí dvouletá smlouva s Astanou a o jeho dalším angažmá zatím není jasno.

Loni závod USA Pro Cycling Challenge ovládli domácí jezdci v čele s Levim Leipheimerem. Do USA cyklista odletí 17. srpna, do té doby bude trénovat v domácích podmínkách.

V minulosti jel šestadvacetiletý Čech Vueltu třikrát, naposledy před dvěma roky, kdy pomohl ještě v barvách Liquigasu k celkovému vítězství Italovi Vincenzovi Nibalimu. Tentokrát si místo poslední Grand Tour sezony vyzkouší USA Pro Cycling Challenge v Coloradu.

Poprvé po třech letech tak absolvuje v sezoně pouze jednu Grand Tour. Na jaře startoval na Giru d'Italia s ambicemi na stupně vítězů v celkovém pořadí, ale po výpadku v jedné z horských etap se musel spokojit s konečným 15. místem. Šanci pokusit se o úspěch ve Vueltě pátý muž loňského Gira a osmý z předloňské Tour mít nebude.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa