Momentka ze závodu Kolem Emirátů

Momentka ze závodu Kolem Emirátů | foto: Profimedia.cz

Karanténa na hotelu: 36 hodin? Nebo ještě déle? Cyklisté v Emirátech čekají

  • 2
Ve čtvrtek ještě Tadej Pogačar oslavoval vítězství v 5. etapě a cyklistický závod Kolem Emirátů se chystal ke svému vyvrcholení. Jenže žádné nebude. Poslední dvě etapy byly zrušeny, celkovým vítězem byl vyhlášen Adam Yates z Mitcheltonu-Scott, jenž vévodil průběžné klasifikaci - a jezdci jsou kvůli hrozbě koronaviru v karanténě na hotelu. Jaké jsou dosud známé informace ze zákulisí?

Rázné ukončení závodu způsobily případy koronaviru u dvou členů realizačních týmů, kteří pocházejí z Itálie.

Nebylo oficiálně zveřejněno, o koho se konkrétně jedná, ani z jakého týmu. Italští sportovní ředitelé, mechanici, maséři či lékaři jsou v pelotonu rozprostřeni napříč mnoha týmy. Některé nepotvrzené zprávy, například listu Gazzetta dello Sport, nicméně hovoří o tom, že nakaženi by měli být dva italští maséři z týmu UAE Emirates.

Epidemie nového koronaviru

Všechny týmy jsou momentálně ubytovány ve stejném hotelu Crown Royal Plaza Yas Island v Abú Zabí, kam se závod přesunul ve čtvrtek z Dubaje.

„Nemáme se nijak vyjadřovat do médií,“ informoval z Abú Zabí pro iDNES.cz Jan Hirt, který na závodě startuje v barvách týmu CCC. 

Další cyklisté uvedli, že organizátoři je při testování nechali podepsat prohlášení, že nebudou poskytovat informace médiím.

Americký cyklista Larry Warbasse z týmu AG2R přesto na Twitter napsal: „Obávali jsme se v pátek na trati až 160 km/h silného bočního větru, ale vypadá to, že koronavirus udeřil ještě silněji.“

Alex Dowsett ze stáje Israel Start Up Nation pro změnu v období karantény na stejné sociální síti uvedl: „Mám pocit, že cyklistický trenažer v hotelové posilovně bude v nejbližších 24 hodinách využit více než za celou svoji dosavadní existenci.“

Reportéři pracující na závodě jsou pro změnu ubytováni v jiném hotelu přímo naproti Crown Royal Plaza.

Koronavirus v Emirátech: cyklisté Hirt a spol. na hotelu, čekají na testy

„V noci byly dveře od našeho hotelu uzamčeny, nyní jsou zabarikádovány a policista hlídá, aby nikdo nevycházel ven,“ informoval přímo z místa reportér Jim Cotton ze serveru VeloNews. 

V karanténě zůstali rovněž všichni další hosté z hotelu, i když nemají se závodem nic společného, například manželský pár, který měl o den dříve v hotelu svatební recepci.

Cotton popisoval, jak z okna svého hotelu vidí na ulici ambulanci a lékaře v celotělových ochranných oblecích a maskách. Po snídani byli novináři požádáni, aby zůstali během dne na svých pokojích, kam jim byly doručeny i balíčky s obědem.

O zrušení zbývajících dvou etap závodu informovala nejprve v noci na pátek Sportovní rada Abú Zabí a později i společnost RCS, organizátor závodu, která je současně organizátorem i Giro d’Italia a dalších významných cyklistických podniků.

O půlnoci se uskutečnil mimořádný mítink vedení závodu se sportovními řediteli jednotlivých týmů. Následně byli sportovní ředitelé požádáni, aby v jednu hodinu v noci vzbudili jezdce. Po celou noc pak probíhaly testy cyklistů i dalších členů týmů v pojízdném testovacím zařízení před hotelem. Někteří z jezdců údajně přišli na řadu až v šest hodin ráno.

Týmům bylo podle neoficiálních informací sděleno, že výsledky by měly dostat nejpozději do 36 hodin - a pokud budou negativní, mohli by pak jezdci odletět domů. Jiné týmy však takovou informaci údajně neobdržely a obávají se, že budou muset v Emirátech strávit mnohem více dní v karanténě.

Během dne jsou testováni rovněž všichni zástupci médií a další činovníci, působící v zákulisí závodu, celkem asi 600 osob.

Froomův návrat. Radost, emoce a brzký konec kvůli koronaviru

Nad dodržováním pořádku dohlíží místní speciální policejní jednotka CBRN, která má v popisu práce i akce při událostech, týkající se chemických, biologických a radiačních krizí.

Doposud je evidováno 13 potvrzených případů onemocnění virem Covid-19 v Emirátech, většinou se jednalo o osoby, které přilétly z Číny nebo Íránu.

Počet infikovaných v Itálii mezitím vystoupal nad 400, mrtvých je podle informací BBC sedmnáct.

V ohrožení jsou proto i tři březnové worldtourové závody na italské půdě. Nejprve příští týden toskánská klasika Strade Bianche, následně Tirreno-Adriatico, etapový závod propojující ve střední Itálii Tyrhenské a Jaderské moře, a poté i lombardský monument Milán-San Remo. 

Společnost RCS nadále ujišťuje, že usiluje o uspořádání závodů za zpřísněných bezpečnostních opatření. Také její šéfové jsou však nyní „uvězněni“ v karanténě v Abú Zabí.

„Zpráva z Emirátů je nepříjemná, ale v těch zemích jsou hodně opatrní, proto provádí rozsáhlou prevenci,“ podotkl Roman Kreuziger, který se mezitím ve Francii chystá na jednorázové závody Ardeche a Drome. „Doufejme, že se to nebude šířit pelotonem a mezi dalšími lidmi, aby se vše uklidnilo. Jako tým máme nastavenou politiku čistých rukou, snažíme se být hodně mimo lidi a pořád se dezinfikujeme.“