SPOKOJENÝ. Alberto Contador po osmnácté etapě Gira, ve které navýšil svůj...

SPOKOJENÝ. Alberto Contador po osmnácté etapě Gira, ve které navýšil svůj náskok v celkovém pořadí. | foto: Reuters

Ani Contador není prokletý. Španěl ovládl časovku a pak i celé Baskicko

  • 46
V Algarve byl třetí o 26 vteřin, Paříž-Nice prohrál o pouhé čtyři sekundy, Katalánsko pak o sedm. Pomalu se zdálo, že Alberto Contador od kolegy Sagana převzal pozici věčně druhého. V závěrečné časovce na závodě Kolem Baskicka ale nenašel přemožitele a celý etapový závod vyhrál už počtvrté. Roman Kreuziger skončil celkově třicátý.

Kvůli pádům, těžkému profilu závodu nebo špatnému počasí vzdalo už v páteční etapě 32 cyklistů. A ani sobotní závěrečná časovka na severu Španělska lepší počasí nenabídla. Za vydatného deště na cyklisty v okolí Eibaru nejprve čekaly dva kilometry po rovině, pak ale přišla stěna - kopec Arrate. Čtyři kilometry s dvaadvacetiprocentním maximem! Následoval technický sjezd a čtyři kilometry po rovině.

Celkem 16,5 kilometru v nevlídných podmínkách.

Otázkou bylo, komu se v tomhle nečase bude chtít nejvíc riskovat?

Respektive, komu ze čtveřice Henao, Contador, Pinot a Rodríguez. Tahle čtyřka do časovky vstupovala v rozestupu pouhých dvanácti sekund. Ani jeden z nich si za pět předchozích etap nebyl schopný vytvořit na své konkurenty větší náskok. Jedenatřicet sekund ztrácel Samuel Sánchez a osmatřicet šestý Nairo Quintana - i oni ještě měli šanci promluvit do pořadí na stupních vítězů.

„Pořád můžou vyhrát všichni čtyři,“ tvrdil i proto před startem Dario Cioni.

A nemluvil do větru. Joaquim Rodríguez je sice z řad slabších časovkářů, ale s tak prudkým stoupáním ani on nebyl bez šance. Před startem se nevzdával: „Chci být na pódiu, ale proč nevyhrát?“

„Ale i já chci být na pódiu,“ říkal zase třetí Pinot. Francouz mohl těžit z nového speciálu Lapierre, díky kterému se z FDJ stala stáj, se kterou se i v týmových časovkách musí počítat.

No a pak tady byla velká dvojka. Contador a Henao. Mezi nimi šest vteřin. „Kopcovitá časovka by mi měla svědčit,“ tvrdil Kolumbijec. „Závod je stále otevřený,“ nechal se zase slyšet Španěl.

09.dubna 2016 v 17:13, příspěvek archivován: 09.dubna 2016 v 17:38

#itzulia Podium time for stage and GC winner @albertocontador at the Vuelta al Pais Vasco! Chapeau champion! pic.twitter.com/tH16jt8cKd

Ještě před velkým finále se jako jedenatřicátý od konce na trať vydal Roman Kreuziger. Českého cyklistu si kamera vybírala hlavně ve sjezdech, což anglický komentátor Eurosportu komentoval slovy: „Řidič motorky má očividně problémy držet Kreuzigerovo tempo.“

Devětadvacetiletý cyklista nakonec v časovce obsadil 24. příčku a v celkovém pořadí skončil na Baskicku třicátý.

V době, kdy se velká čtyřka vydávala na trať, v cíli nejvýš vlála zásluhou Adama Yatese britská vlajka. Třiadvacetiletý mladík z Oricy zajel úžasný čas, když druhému v cíli - Van den Broeckovi - nadělil 36 vteřin.

Prapor s červeným křížem poté sundal a místo něj vyvěsil svůj kolumbijský Nairo Quintana.

Z nejlepší čtveřice na tom byl nahoře na kopci Arrate nejlíp Španěl Contador, který najel na Sergia Henaa 46 sekund, na Francouze Pinota dokonce minutu a jednu sekundu. Rodríguez ztrácel ještě víc. V tu chvíli byl Španěl ve žlutém.

Otázkou zůstávalo, jestli náskok v technickém sjezdu a následné rovině udrží?

Již bylo jasné, že Rodríguez ani Pinot na pódiu nebudou. Oba v časovce smazal skvělým výkonem Quintana.

09.dubna 2016 v 17:01, příspěvek archivován: 09.dubna 2016 v 17:18

Congratulations @albertocontador we pushed you so hard from @Paris_Roubaix @tinkoff_team @olegtinkov #number1 pic.twitter.com/8h33YXWtAV

To už se do cíle blížil španělský „Pistolero“. Ve druhé polovině časovky sice ztratil na Kolumbijce bezmála půl minuty, ale i to mu stačilo. Závod Kolem Baskicka vyhrál už počtvrté v kariéře, čímž dorovnal krajana Josého Antonia Gonzaleze, který v Baskicku vládl v sedmdesátých letech minulého století.

„Před závodem jsem si nebyl jistý svou formou, ale je přesně taková, jaká by měla být,“ těšilo v cíli vítěze. „Dneska to bylo o sekundách, konečně jsem si dokázal, že na tom jsem dobře. Je to neuvěřitelné, jsem opravdu šťastný.“

Lídrovi stáje Tinkoff okamžitě na Twitteru blahopřál i Peter Sagan s týmem, který se připravuje na nedělní Paříž-Roubaix.

Zato Kolumbijec Henao zažil podruhé za sebou hořké zklamání. Už loni v Baskicku v závěrečné časovce přišel o žlutý trikot, letos se stejná situace opakovala.

Kolem Baskicka, etapový závod World Tour

6. etapa Eibar-Eibar (časovka na 16,5 km)

1. Contador (Šp./Tinkoff) 29:13, 2. Quintana (Kol./Movistar) -5, 3. Henao (Kol./Sky) -18, 4. Yates (Brit./Orica) -53, 5. S. Sánchez (Šp./BMC) -1:04, 6. Pinot (Fr./FDJ) -1:09, ...24. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -1:58.

Konečné pořadí: 1. Contador 22:44:43, 2. Henao -12, 3. Quintana -37, 4. Pinot -1:13, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -1:22, 6. S. Sánchez -1:29, ...30. Kreuziger -16:15.