Obraz zmaru. Zlomeniny Vingegaarda a Evenepoela, překážky na cestě na Tour

  5:56
Obhájce titulu Vingegaard proti Pogačarovi, Evenepoelovi a Rogličovi. Strhující souboj současných cyklistických velikánů na Tour de France, poprvé v takto kompletním složení, měl být tahákem letošní cyklistické sezony. Ale bude? Tři z této Velké čtyřky leželi ve čtvrtek při závodě Kolem Baskicka na zemi.
Zamyšlený Jonas Vingegaard před startem 4. etapy závodu Kolem Baskicka. To...

Zamyšlený Jonas Vingegaard před startem 4. etapy závodu Kolem Baskicka. To ještě netušil, co ho na trati potká... | foto: Profimedia.cz

Byl to doslova obraz zmaru. Hromadný pád ve sjezdu 35 kilometrů před cílem etapy postihl dvanáct jezdců a mezi nimi také Vingegaarda, Evenepoela a Rogliče.

Dánský dvojnásobný vítěz Tour zůstával dlouhé minuty na zemi bez hnutí, než byl ve stabilizované poloze odnesen na nosítkách do sanitky. Po vyšetření v nemocnici přišla diagnóza: zlomeniny klíční kosti a několika žeber.

Svým způsobem to byla ještě dobrá zpráva, pohled na bezvládně ležícího jezdce předtím evokoval i horší prognózy.

Remco Evenepoel, šampion předloňské Vuelty, se s bolestivou grimasou ve tváři držel za pravou ruku a vše nasvědčovalo zlomenině klíční kosti. Nejen tu však lékaři později v nemocnici potvrdili, navrch přidali ještě frakturu lopatky.

Dnes má být po převozu do Belgie operován.

Do týmového auta odklopýtal i potlučený Primož Roglič, vítěz čtyř podniků Grand Tour, v letošní sezoně nově lídr stáje Bora.

Masakr hvězd v Baskicku. Vingegaard a Evenepoel v nemocnici, spadl i Roglič

Všichni tři závod vzdali.

„Nepamatuji, aby během několika sekund skončilo tak zle tolik závodníků kategorie superstar,“ glosoval Bernard Latour, komentující závod pro společnost L’Equipe TV.

Ale co se předtím vlastně stalo?

Zatáčka, kde došlo ke karambolu, rozhodně nevyhlížela kdovíjak nebezpečně.

„Na této silnici je však pod asfaltem skryta spousta kořenů stromů, které ho nadzvedávají, proto tu bývá povrch velmi nerovný,“ podotkl místní profesionál Mikel Bizkarra ze stáje Euskatel, který byl v roli diváka.

„Silnice byla hodně hrbolatá a my bojovali o pozici,“ líčil nový lídr závodu Mattias Skjelmose z týmu Lidl-Trek, jenž se pádu dokázal vyhnout. „Bohužel jsme jeli trochu moc rychle a na jedné z nerovností došlo k pádu. Šlo o nešťastnou situaci. Nemyslím si, že to byla něčí vina.“

Zastavený peloton po těžkém hromadném pádu ve 4. etapě závodu Kolem Baskicka.

První šel k zemi Natnael Tesfatsion, eritrejský cyklista Lidl-Treku. Následný dominový efekt skolil rovněž Rogliče a Vingegaarda.

Evenepoel se sice pokusil zachránit vyjetím z trati, na kole přeskočil vybetonovaný odvodňovací příkop a vjel mezi stromy, těm se však už nevyhnul.

Následky hromadného karambolu mohly být ještě děsivější, kdyby některý z jezdců vletěl do velkých balvanů čnících těsně vedle silnice.

„Jezdec poblíž Remka spadl a Remco se pravděpodobně na chvíli přestal soustředit a z toho se zrodil jeho pád,“ psal na sociální síť X Patrick Lefévere, manažer stáje Soudal - Quick Step.

Evenepoel je přitom na záznamu zachycen, jak projíždí zatáčku před Tesfatsionem. Je tudíž otázkou, zda také jeho vyjetí nebylo způsobeno spíše hrbolatou silnicí.

„Nemyslím si, že Remco příliš riskoval, ale silnice se zdála být v nedobrém stavu,“ soudil Lefévere. „Mohlo to dopadnout hůř, když tam byly všechny ty balvany a stromy, ale i tak jsou následky vážné. Nikdy není dobré znamení, když se jezdec hned chytne za rameno. Pro Remca se to stalo v tu nejhorší možnou chvíli sezony.“

Dalším Evenepoelovým závodem měl být monument Lutych-Bastogne-Lutych, kde je obhájcem titulu z posledních dvou let. Ten v žádném případě nestihne. Lefevere je však přesvědčen, že Tour zůstane v Belgičanově programu.

Pokud léčba půjde dobře a zranění nebudou komplikovaná, on i Vingegaard by se mohli vrátit do závodů od 2. června na etapovém klání Dauphiné, které měli v původním plánu sezony. Nebo až na Tour.

Ale to je zatím věštění z křišťálové koule.

Nejmenší zásahy do programu závodů a přípravných kempů z tria prominentů čekají Rogliče, u nějž vyšetření v nemocnici nepotvrdilo obavy ze zlomenin, vyvázl jen s mnohými pohmožděninami o odřeninami. V plánu sezony má nyní dvě z ardenských klasik (Valonský šíp a Lutych), potom vysokohorské soustředění a pak i on účast na Dauphiné.

Každopádně, i když Vingegaard a Evenepoel navzdory svým zlomeninám Tour stihnou, jejich tréninkové manko bude veliké a limitující.

Jediným nezraněným z Velké čtyřky je momentálně Tadej Pogačar, jenž v Baskicku nestartuje a chystá se na svůj debut na Giru a následný pokus o double Giro - Tour. K němu má po čtvrtečních událostech patrně blíž než předtím. Ovšem takovou výhodu oproti největším soupeřům si rozhodně nepřál.

Čtvrtá etapa závodu Kolem Baskicka byla ve čtvrtek po karambolu zneutralizována. Pouze šesti cyklistům, kteří předtím jeli v úniku, rozhodčí povolili utkat se o etapu. Patřil mezi ně i Karel Vacek, který poté proťal cíl na třetím místě.

„Neměl jsem při přerušení závodu informace, kdo všechno byl pádem postižen, ani jak moc byl vážný. Jen mi sportovní ředitel řekl, že musíme čekat, protože lékaři se teď věnují zraněným,“ popisoval Vacek a popřál všem brzké uzdravení.

První byl v cíli Jihoafričan Louis Meintjes, ale to vlastně v tento den nikdo moc neřešil. „Takové vítězství se snad ani nedá počítat,“ sám řekl.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:34

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Hvězdný nováček Wembanyama si zahraje se Spurs dva zápasy NBA v Paříži

29. dubna 2024  20:06

Francouzští basketbaloví fanoušci budou mít v příští sezoně možnost na vlastní oči sledovat v...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...