STŘEMHLAV DOLŮ. Červená sjezdovka ve Velkých Karlovicích přivítá bikery. - ilustrační foto

STŘEMHLAV DOLŮ. Červená sjezdovka ve Velkých Karlovicích přivítá bikery. - ilustrační foto | foto: GT

Kola místo lyží. Sjezdovka Razula přivítá mistrovství republiky bikerů

  • 0
Milovníci extrémních sportů mohou v neděli 11. července zamířit do lyžařského areálu ve Velkých Karlovicích, kde se bude konat mistrovství republiky v downhillu. Akce je posledním podnikem Dnů horské cyklistiky na Valašsku.

"Jsme velmi potěšeni, že se závodníci opět vydají na adrenalinovou trať z červené sjezdovky Razule, a to v boji o mistrovský titul," řekl Leo Bača, šéf sportovního areálu Razula.

Podobné klání se ve Velkých Karlovicích koná každoročně, tentokrát ale nepůjde o klasický pohár.

Downhill je disciplína, jejíž název by se dal volně přeložit jako sjezd, a spočívá v tom, že závodníci na horských kolech musí co nejrychleji zdolat danou trasu umístěnou na svahu.

MČR ve sjezdu

Akce se koná v neděli 11. července v areálu Razula ve Velkých Karlovicích.

Semifinálové jízdy začnou v 10 hodin, finálové jízdy jsou v plánu od 13.30 hodin.

Trasa měří 1300 metrů a jezdci na ní dosahují průměrné rychlosti až 60 kilometrů za hodinu.

Vstup na závod je zdarma.

Je to poměrně technicky náročný, ale na druhou stranu divácky velmi atraktivní sport. Bikeři na Razule ujedou trasu dlouhou zhruba 1300 metrů, jež povede od horní stanice vleku k té dolní, a překonají převýšení 210 metrů.

Kromě jízdy po sjezdovce je čeká také například úsek ve smrkovém lese, několik skoků, mezi stromy, přes cestu nebo z pařezu, schody či technická pasáž na kořenech.

"Mezi novinky letošního klání bude patřit soutěž o nejdelší skok, soutěž chystáme také pro diváky a připravujeme i doprovodný program," uvedl Michal Vala, jeden z organizátorů.

Během předcházejících víkendů probíhaly neoficiální tréninky, takže soutěžící by měli být na závod dobře připraveni.

"Vzhledem k předpovědi slunečného počasí očekávám mimořádně rychlou trať a proto budou rozhodovat sebemenší chybičky," řekl závodník Jíří Gergel, jeden z favoritů downhillu.

V boji o titul se utká Adam Vágner z týmu RockMachine Cyklomax BRS, který má na svém kontě už pět titulů mistra republiky, nebo nadějný Matěj Charvát z K.T.R. Racing Teamu.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa