Pavel Kelemen (uprostřed) na olympijských hrách v Londýně.

Pavel Kelemen (uprostřed) na olympijských hrách v Londýně. | foto: Profimedia.cz

Tréninky v mrazu? České dráhaře zoceluje i vidina olympiády

  • 0
Náročný vstup do nového roku čeká na cyklistické sprintery Pavla Kelemena a Adama Ptáčníka, kteří usilují o nominaci na olympijské hry 2016 v Rio de Janeiru. Prvním důležitým mezníkem bude už v polovině ledna Světový pohár v kolumbijském Cali, který definitivně rozhodne o nominaci na únorové mistrovství světa dráhařů v Paříži.

„Nebude jednoduché se na světový šampionát, kde budou ve hře také důležité postupové body na olympiádu, dostat,“ upozorňuje trenér brněnské Dukly Svatopluk Buchta.

Na mistrovství světa postoupí 30 nejlepších sprinterů podle aktuálního pořadí SP, přičemž za každý stát mohou startovat dva závodníci. Kelemen je momentálně třináctý, Ptáčníkovi patří 22. místo. „Za ním je situace hodně vyrovnaná, proto potřebuje ještě získat další body,“ vysvětluje Buchta.

V keirinu postoupí na světový šampionát pouze 21 závodníků, z každého státu pak nanejvýš jeden. V redukovaném pořadí patří Kelemenovi 19. příčka.

„Start v Cali je ekonomicky hodně náročný, proto jsme se rozhodli jen pro účast těchto dvou cyklistů. V týmovém sprintu jsme už ztratili naději dostat se mezi pět postupujících z Evropy na olympiádu, proto vsadíme na sprint a keirin,“ podotýká Buchta.

Po únorovém mistrovství světa budou dráhaři měsíc odpočívat. Od dubna pak vyrazí ke startům po Evropě, kde se pokusí ještě nasbírat další nominační body. Olympijský žebříček se uzavře 15. září.

„Naše finanční situace není jednoduchá. Ale i velké cyklistické federace mají ekonomické problémy. Všichni už pochopili, že nemohou v kvalifikaci o olympiádu žádný závod vynechat, což se odráží v silné konkurenci,“ líčí Buchta.

Česká dráhová cyklistika doplácí na chybějící velodrom v hale. Situaci řeší občasné tréninky ve Vídni, kde však mají závodníci vzhledem ke komerčnímu využití k dispozici jen několik hodin v týdnu.

„Momentálně nejvíce využíváme betonový ovál na brněnském velodromu, kde se dá do minus pěti stupňů trénovat bez zdravotního rizika. Na tvrdé podmínky si cyklisté zvykli. Vnímají situaci tak, že pouze tato přírodní cesta vede k udržení kroku se světovou špičkou,“ říká brněnský trenér.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa