Momentka ze závodu Jihlavská 24 MTB | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Těžký pád ukončil maraton v Jihlavě. Chuť závodit se vytratila

  • 23
Skoro jako by jubilejní 10. ročník tradičního vytrvalostního závodu horských kol Jihlavská 24 MTB někdo zaklel. Nejprve se dva roky odkládal kvůli opatřením souvisejícím s epidemií koronaviru, a když už se konečně mohlo vyrazit na trať, závod byl o uplynulém víkendu zhruba v polovině předčasně ukončen.

„Stalo se to, že v průběhu 13. hodiny závodu jeden z účastníků spadl v části tratě Nad Plovárnou. A byl to pád s těžkými následky,“ povzdechl si ředitel závodu Jiří Holoubek.

Ve zmiňované části tratě musí jezdit závodníci po jednom, tudíž za pád dvaačtyřicetiletého jezdce ze Slovenska nikdo nemohl.

Let vrtulníkem nad pelotonem i VIP servis. Vyhrajte exkluzivní zájezd na Tour de France

„Upadl sám,“ potvrdil Holoubek. „Navíc závodníci před ním a za ním jeli s velkým odstupem. Každopádně hned, jak k němu dorazili, začali s poskytováním první pomoci a okamžitě volali nám pořadatelům,“ dodal.

Na místo také neprodleně vyrazila čtyřkolka s lékařem. „Máme k dispozici specialistu, který dělá urgentní medicínu, takže má dostatek zkušeností. A samozřejmě souběžně jsme volali rychlou záchrannou službu,“ hlásil Holoubek.

Zraněný skončil v Brně

Těžce zraněného slovenského bikera nakonec transportoval vrtulník do brněnské nemocnice.

„V tu dobu jsme závod pozastavili, jenže pak jsme dostali zprávy, které jsme vyhodnotili jako nedostatečně optimistické, tudíž jsme se rozhodli závod ukončit,“ oznámil šéf pořadatelského spolku Sliby-Chyby.

A zbytek závodního pole s tím neměl sebemenší problém. Naopak, nikomu se už nechtělo bojovat o prvenství, když jednomu z kolegů šlo o život.

„Když jsme to ostatním, kteří čekali v prostorách startu a cíle, oznamovali, reagovali vesměs tak, že je to správné rozhodnutí,“ ujišťoval Holoubek.

Momentka ze závodu Jihlavská 24 MTB

Nejrůznější pády se při Jihlavské 24 MTB objevovaly už v předchozích ročnících, ovšem nikdy nebyla situace tolik vážná. „Nějaké zlomené ruce či klíční kosti jsme zažili už mockrát, ale tady šlo o něco docela jiného,“ smutnil Holoubek.

Nakonec se tedy nejelo celých 24 hodin, nicméně své vítěze jednotlivé kategorie přece jen měly. „Stanovili jsme pořadí tak, jak bylo v době přerušení závodu,“ vysvětloval Holoubek.

Letošní ročník Jihlavské 24 MTB se jel jako WEMBO (mezinárodní organizace World Endurance Mountain Bike Organisation) mistrovství Evropy, přičemž v elitní kategorii mužů se z vítězství radoval devětatřicetiletý Portugalec Marco Martins, který v době ukončení závodu ujel téměř 269 kilometrů. Mezi ženami si pro první místo dojela třicetiletá česká cyklistka Nikola Flašarová.

Jihlavská 24 MTB 2022

Mistrovství Evropy Elite muži

1. Marco Martins (Portugalsko) 2. Tomáš Kalita (Česko) 3. Rudolf Springer (Rakousko) Mistrovství Evropy Elite ženy 1. Nikol Flašarová (Česko) 2. Natálie Sichálková (Česko) 3. Klára Holásková (Česko)