Jan Vastl, archivní foto

Jan Vastl, archivní foto | foto: Jan Brychta / MTB NMNM

Vastl byl na mistrovství světa v Austrálii mezi bikery do 23 let šestý

  • 3
Biker Jan Vastl dojel na mistrovství světa horských kol mezi muži do 23 let šestý. Šampionem se v australském Cairns stal Novozélanďan Samuel Gaze, který obhájil prvenství z Nového Města na Moravě.

Pro Vastla skončil loňský šampionát na domácí půdě velkým zklamáním po 25. místě, ale tentokrát útočil na medailové příčky a mezi třiadvacítkou dosáhl na MS svého druhého nejlepšího výsledku po čtvrté příčce z norského Hafjellu před třemi lety.

Sedmý jezdec mistrovství Evropy z konce července Vastl byl sice po zaváděcím kole dvanáctý, ale v dalším průběhu 27,4 kilometru dlouhého závodu se držel ve vedoucí skupině. Po jejím roztrhání jel na čtvrtém místě, nakonec byl šestý se ztrátou minuty a 45 vteřin na vítěze. Za bronzem zaostal jednadvacetiletý Vastl o necelou minutu.

„Jsem strašně spokojený, protože letos mi vůbec nevyšel začátek sezony, ale srovnal jsem se v hlavě a to se mi povedlo až po půlce sezony. Od Evropy je to dobré, věděl jsem, že nemám co ztratit a hlavně že můžu jet s těmi nejlepšími,“ citoval server mtbs.cz Vastla, který se při posledním startu v kategorii do 23 let přiblížil svému nejlepšímu výsledku na MS - čtvrté příčce z roku 2013.

„Tvrdě jsem na tenhle závod makal, byl jsem odpočatý a věřil jsem si. Potřeboval jsem si potvrdit, že tam patřím. Ztráta 1:45 minuty na Gazea, který umí v elitě, je před přestupem skvělá,“ uvedl Vastl, kterého v posledním kole chytaly křeče, takže nemohl bojovat o páté místo. Druhý český reprezentant Matěj Průdek obsadil 36. příčku.

Gaze rozhodl o úspěšné obhajobě v předposledním z šesti celých okruhů, kdy setřásl Jihoafričana Alana Hatherlyho, jenž s ním po rozpadu vedoucí skupinky jako jediný udržel krok. Hatherly dojel 11 vteřin za Gazem, bronz získal Němec Maximilian Brandl.

Mistrovství světa horských kol v Cairns

Austrálie

Cross country:
Muži do 23 let (27,4 km):
1. Gaze (N. Zél.) 1:17:46, 2. Hatherly (JAR) -11, 3. Brandl (Něm.) -51, 4. Carstensen (Dán.) -1:26, 5. Vader (Niz.) -1:33, 6. Vastl -1:45, ...36. Průdek (oba ČR) -6:13.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa