Český cyklista Jan Hirt v cíli osmé etapy Gira.

Český cyklista Jan Hirt v cíli osmé etapy Gira. | foto: Reuters

Hirt a Černý opouštějí kvůli covidu Giro. Sestava Quick Stepu je v troskách

  • 48
Remkem Evenepoelem to začalo, ale neskončilo. Další čtyři jezdci stáje Soudal - Quick Step opouštějí cyklistické Giro. Vedení týmu o této skutečnosti informovalo před startem středeční 11. etapy. Na italské Grand Tour bohužel končí i české duo Jan Hirt a Josef Černý.

Po nedělním pozitivním covidovém testu růžového Remka Evenepoela bylo provedeno další kolo testů u jezdců a personálu Quick Stepu, kteří zůstali v Itálii.

Jan Hirt, Josef Černý, Louis Vervaeke a Mattia Cattaneo se po něm dozvěděli, že nemohou pokračovat dál.

Týmový lékař Toon Cruyt později informoval: „Po nedělním pozitivním nálezu Remca jsme v pondělí ráno měli další dva jezdce, kteří se necítili dobře, ale jejich antigenní testy byly původně negativní. Proto byl u všech sedmi zbývajících jezdců proveden test PCR, jehož výsledky naopak ukázaly, že čtyři z nich jsou pozitivní. U tří jezdců a personálu, kteří zůstávají na závodě, budeme nadále jejich stav sledovat a provádět náš protokol testování.“

Hirt tak musel opustit kvůli covidu už druhou Grand Tour v řadě. Loni jej pozitivní test vyhnal v úvodním týdnu ze španělské Vuelty.

Zda se covid začal v týmu šířit od Evenepoela a postupně se nakazili ostatní, se můžeme jen dohadovat. Belgický lídr celé sestavy se podle dodatečných informací od vedení Quick Stepu už v sobotu necítil nejlépe.

Oba čeští cyklisté přijeli na letošní Giro, aby tu stejně jako zbytek týmu pomohli Evenepoelovi celý závod vyhrát. Proto museli od prvního dne potlačit veškeré osobní ambice.

Po odstoupení jejich lídra bylo naopak reálné, že jim tým dá volné ruce, aby mohli usilovat o účast v únicích a pódium v etapách.

Jenže i tento scénář je nyní pryč.

Hirt, který průběžně figuroval na 51. místě pořadí, tedy nepřidá žádný dílčí úspěch k loňskému italskému galapředstavení, při němž vyhrál horskou etapu přes Mortirolo a celkově dojel šestý.

A Černý nenaváže na svůj etapový triumf z Asti v ročníku 2020.

Z osmičlenné sestavy Quick Stepu zbyli v závodě jen tři cyklisté: Ilan Van Wilder, Davide Ballerini a Pieter Serry. V celkovém pořadí je z nich nejvýše na devatenáctém místě Van Wilder, letos třetí na etapovém závodě Kolem Algarve.

Když Evenepoel vzdal, rychle se objevily spekulace, že by jeho brzký odjezd z Gira mohl znamenat, že se oproti původním předpokladům objeví v týmu pro Tour. Takové úvahy však manažer stáje Patrick Lefevere rázně popřel: „To je naprostý nesmysl. Mnohem lepší úvahou je Remkův start na Vueltě.“

Ve Španělsku by měl obhajovat titul. Opět by mu tam mohl být k ruce i Jan Hirt, který rovněž start na Vueltě v předsezonních úvahách nevylučoval.

Na Tour mají naopak tým Quick Stepu vést sprinter Fabio Jakobsen a exmistr světa Julian Alaphilippe. Stáj se chce ve Francii zaměřit na etapová prvenství a na boj o výsostný dres v bodovací soutěži.