Jakub Otruba během prezentace týmu ATT Investments.

Jakub Otruba během prezentace týmu ATT Investments. | foto: Filip Bezděk/ATT Investments

Potřeboval jsem změnu. Po pěti letech je Elkov Kasper bez Otruby

  • 0
Pět let pomáhal hradecké stáji Elkov Kasper na výsluní domácí silniční cyklistiky. Když však ve středu jeho teď už bývalí kolegové vstoupili v chorvatském Umagu prvním závodem do nové sezony, Jakub Otruba u toho nebyl.

Pětadvacetiletý cyklista, který přichází do nejlepších závodních let, se po pěti letech rozhodl ke změně prostředí. Od nové sezony bude jednou z opor stáje ATT Investmens, pravděpodobně největšího konkurenta Elkovu v jeho úsilí o setrvání nejen na pomyslném domácím trůnu, ale i mezi předními evropskými kontinentálními třetidivizními týmy.

„Po pěti letech už to chtělo nějakou změnu. Sám jsem to tak cítil. Navíc tomu nahrál i faktor, že do Hradce mají přijít tři mladí jezdci. Bylo jasné, že někdo musí i odejít. A když je tady v Česku tým, jako je ATT, u něhož vidíte, že jde neustále nahoru a má ambice jít ještě výš, tak se mi to jevilo jako logická věc,“ uvedl dnes už bývalý borec hradecké stáje.

Otruba za sebou měl v hradecké stáji vydařené sezony a několik výrazných výsledků, k domácí špičce patří především v časovce. I proto se snažil povýšit do některého z druhodivizních týmů: „Pomýšlel jsem tedy i na nějaký tým z druhé divize, což mi ale nevyšlo a v rámci Česka se mi pak ATT jevilo jako rozumná možnost. Mám smlouvu na rok, takže když pak budou nabídky z vyšších kategorií, tak bych je vzal a určitě by mě v tom nikdo nebránil.“

Konkrétní nabídku z větších týmů neměl, i když kontakty byly. „Nic oficiálního. Vždy to bylo jen v té rovině, že se mi ozvou a do konce týdne mi dají vědět. To rozhodnutí pak pro mě nebylo až tak těžké. Lidi v mém okolí jsem trošku překvapil. Ptali se, proč jdu pryč z nejlepšího českého týmu, ale myslím, že to všichni dnes už chápou, zvlášť když se podíváme na složení tohoto týmu. Věřím, že ATT je správným směrem,“ vysvětlil.

Mezi jinými ho vábil i Ján Valach, otec jeho přítelkyně, který je sportovním ředitelem v druhodivizní stáji TotalEnergies. „Pan Valach dělá vše, co je v jeho silách, ale tým TotalEnergies měl loni opravdu hodně silný development tým a šlo z něj nahoru hodně závodníků. A tým vždy dá přednost lidem z té farmy než nějakému Čechovi, nějakému závodníkovi z východu, když to tak řeknu. To hrálo určitě také svou roli. Tady budu mít postavení určitě větší,“ míní cyklista.

Porovnání s elitou. Cyklistický tým ATT Investments pojede i Kolem Maďarska

V 25 letech by „postup“ potřeboval i s vyhlídkou na budoucnost. „Už loni jsem udělal, co se výkonnosti týká, veliký skok. A ukázal jsem to pak i na konci sezony, třeba na závodě Okolo Slovenska. Můj oblíbený příklad je Chris Froome, jenž vyhrál svou první Vueltu někdy v šestadvaceti letech. Tak do toho roku mám určitě velkou motivaci a budu se chtít dostat zase dál," řekl s úsměvem.

Olomoucký rodák se zároveň těší na rivalitu s hradeckým Elkovem a s bývalými parťáky: „Kluky z Elkovu samozřejmě znám, pořád se bavíme a jsme kámoši. Na českých závodech, kde budou soupeřit především tyto dva týmy, bude určitě velkou výhodou, že znám jejich taktiku a budu vědět, o co se asi budou snažit. Ale ze všeho nejvíc bude stejně záležet na nohách.“

,