Hanušová bude jezdit s mistryní světa

Praha - Horskému kolu se rozhodla dát přednost před lyžemi česká reprezentantka Kateřina Hanušová. Závodnice, která na olympijských hrách v Salt Lake City pomohla českým běžkyním ke čtvrtému místu ve štafetě, se před letošní sezonou stala členkou nové americké stáje Luna Chix, v níž bude jezdit spolu s úřadující světovou šampiónkou Alison Dunlapovou. Hanušová loni skončila na mistrovství světa v cross country ve Vailu na dvanáctém místě, ale přesto po závodě tvrdila, že zůstává hlavně lyžařkou. "Na škole mě živí lyžování. Těžko mohu soupeřit s těmi nejlepšími, které se horským kolům věnují profesionálně," uvedla tehdy studentka Nevadské univerzity. Po několika měsících však priority změnila.

"Po olympiádě u mě nastal velký odklon od lyžování, nyní budu více závodit na kolech. Nevím, jestli ještě budu někdy startovat v Evropě na lyžích, ale v Americe některé závody pojedu. Každopádně na první místo se v letošním roce dostalo kolo," řekla ČTK čtyřiadvacetiletá rodačka z Prachatic, která bude startovat v prestižním americkém seriálu NORBA a závodech Světového poháru. V neděli ji čeká druhý díl v belgickém Houffalize.

Do čistě ženské profesionální stáje se prý dostala trochu náhodou. "Její majitelé přijeli lyžovat do míst, kde bydlím. Moji známí se o mě zmínili a na poslední chvíli mi byla nabídnuta smlouva, která se nedala odmítnout," prozradila okolnosti
přestupu Hanušová, která předtím reprezentovala stáj ČS MTB. "I tam byly výborné podmínky, ale abych mohla jezdit po Americe, to jsem po nich nemohla chtít," dodala juniorská vicemistryně světa v cross country z roku 1995.

Podle původní dohody měla česká reprezentantka jezdit pouze seriál NORBA. "Tím, že jsem přijela domů na prázdniny, se naskytla možnost absolvovat Světový pohár v Belgii. Kromě toho absolvuji ještě závody v Mount St. Anne koncem června a o týden později v Grouse Mountain v Kanadě," naznačila svůj program Hanušová.

Plánuje i start na mistrovství světa, které se uskuteční od 28. srpna do 1. září v rakouském Kaprunu. "Světový šampionát bych absolvovala ráda, ale zatím nevím, zda splním nominační kritéria. Brzo se vracím do Ameriky a nebudu startovat ani v jednom závodě Budvar Cupu ani na domácím mistrovství," dodala Hanušová.

Reprezentační trenér Milan Hollosi má však jasno. "Už ve Vailu jsem Kateřině řekl, že když pojede seriál NORBA a bude startovat ve Světovém poháru, tak s ní počítám. Taková závodnice nemusí nic dokazovat na domácích tratích, je naší jasnou jedničkou," prohlásil kouč.