Hamiltonovi má pomoci jeho právník

  • 1
Madrid - Americkému cyklistovi Tyleru Hamiltonovi, jenž čelí podezření z toho, že si transfúzí pomáhal k vylepšení výkonnosti, má pomoci jeho právník. Lucien Valloni se nechal slyšet, že je rozhodnut zpochybnit novou metodu, která byla poprvé v boji proti krevnímu dopingu použita. Pokud neuspěje, bude muset Hamilton vrátit olympijské zlato z časovky.

"Zahájíme proces, který tento test zpochybní. Neodpovídá mezinárodním standardům," řekl Valloni.

Hamilton je podezřelý, že si nechal do těla dodat cizí krev, hned ve dvou případech. Na transfúzi ukazují výsledky A-testů po jeho vítězství na olympiádě a také v časovce při Vueltě. "Jsem na sto procent nevinný," tvrdil na úterní tiskové konferenci Hamilton.

"Transfúzí krve bych riskoval nejen svůj život, ale i své ženy. Jestliže byly v mém vzorku zjištěny stopy cizí krve, muselo dojít k nějaké manipulaci," řekl Hamilton.

Ještě v úterý se podle svých slov podrobil první části kontrolní analýzy, kterou si sám vyžádal u antidopingové laboratoře v Lausanne.

Ta je vedle Sydney a Atén jedním ze tří ústavů, kde s testem na zjištění transfúze pracují. Kdy budou zveřejněny výsledky, není zřejmé, stejně jako se neví, jak dopadly B-testy Hamiltonových vzorků z Atén a Vuelty.

Stáj Phonak se za svého jezdce plně postavila, společně podle všeho podstoupí případ mezinárodní sportovní arbitráži.

Předseda správní rady společnosti Phonak Andy Rihs rovněž kapitána týmu podpořil. "Nepropustím žádného nevinného cyklistu," řekl.

Olympijský vítěz v časovce Tyler Hamilton, který po vítězném závodě v Aténách a na probíhající cyklistické Vueltě neprošel dopingovým testem, na tiskové konferenci.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa