TAK JSEM ZASE VVYHRÁL, NO A CO. Peter Sagan projíždí cílem závodu GP Québec na...

TAK JSEM ZASE VVYHRÁL, NO A CO. Peter Sagan projíždí cílem závodu GP Québec na prvním místě. Ve spurtu porazil Grega van Avermaeta i Anthonyho Rouxe. | foto: Profimedia.cz

Bárta jel v Québeku v úniku, Kreuziger slavil se Saganem, Vakoč devátý

  • 8
Tři čeští cyklisté startovali na Velké ceně Quebeku a všichni tři o sobě dali vědět. Jan Bárta strávil většinu závodu v osmičlenném úniku, Petr Vakoč spurtoval do cíle na devátém místě a Roman Kreuziger pomohl svému týmovému kolegovi Peteru Saganovi k dalšímu vítězství.

Po olympijských hrách v Riu se potýkal se zdravotními problémy. Ze závodu Bretagne Classic před dvěma týdny po šedesáti kilometrech odstoupil a sám netušil, jak na tom na kanadských závodech bude.

Peter Sagan je ale mistr regenerace.

Po 201 kilometrech závodu se zavěsil za Anthonyho Rouxe a dvě stě metrů před cílem vyrazil za svým dalším velkým triumfem. Po vítězství v Montrealu před třemi lety tak vyhrál i v Québeku.

„Přitom jsem se necítil vůbec dobře, měl jsem i křeče v nohou, vážně je to neuvěřitelné,“ smál se v cíli. Ve spurtu porazil i čerstvého olympijského vítěze Grega van Avermaeta.

09.září 2016 v 23:47, příspěvek archivován: 10.září 2016 v 01:19

#GPCQM2016 I didnt expect this story to happen! Life is full of surprises. Thank you @tinkoff_team, good job! pic.twitter.com/ve9PQoBqw4

V závodě ale byli vidět všichni tři Češi.

Jan Bárta byl členem osmičlenného úniku dne, ve kterém sbíral body do vrchařské soutěže. Vyhrát ji nakonec nedokázal, přesto patřil k nejaktivnějším mužům závodu. Čtyřicet kilometrů před cílem byl dojet poslední z uprchlíků – Lars Bak a začalo se odznovu.

Zatímco Sagan trpěl na konci skupiny, vepředu útočili Alaphlilippe, Rowe, Aru a další, všechny pokusy ale držela na uzdě Orica, která hlavní pole přivedla pohromadě až pod poslední stoupání Rue de la Montagne čtyři kilometry před cílem.

V tu chvíli se na čele objevil i Roman Kreuziger, který se snažil zalepit nástupy Trentina, Moscona a Alaphilippa. „Měli jsme s Rafalem Majkou být Petrovi k ruce na úplné finále, což se povedlo,“ vyprávěl pak.

Když byla trojice polapena, kilometr před cílem zaútočil Rigoberto Uran – stejný (a vítězný) útok předvedl i loni, tentokrát ale vál v cílové rovince silný protivítr. „Myslel jsem, že jedeme jen o druhé místo, ale on se v závěru skoro zastavil,“ vyprávěl později Sagan, který už ve skupině zůstával sám. „Ale poradil si s tím výborně,“ chválil ho český týmový kolega.

Slovák se v tu chvíli zahákl za Anthony Rouxe, který dvacetičlennou skupinu dotáhl až k Uranovi.

Na konci to byl Sagan, kdo byl ze všech nejsilnější. Letos už vyhrál osm závodů World Tour, což se v dresu mistra světa povedlo naposledy Tomu Boonenovi v roce 2006.

Na devátém místě do cíle dorazil Petr Vakoč. „Šel jsem sice po Uranovi, když zaútočil, ale neměl jsem dost sil, abych díru za ním zalepil. V tu chvíli jsem zároveň ztratil šance na dobrý sprint,“ litoval.

10.září 2016 v 00:17, příspěvek archivován: 10.září 2016 v 01:17

Amazing experience thank you so much @Roman86_K & @tinkoff_team & well done @petosagan #winners #stoked #IWasThere pic.twitter.com/UG40cDONZY

Kreuziger, na kterého se přijela podívat i kamarádka-tenistka Andrea Hlaváčková, došlapal do cíle s minutovou ztrátou na 58. místě, mnohem důležitější ale byla Saganova výhra.

„Udělali jsme další krok k tomu, aby Petr vyhrál celkovou klasifikaci World Tour,“ těšilo českého cyklistu. „Mně samotnému se pocitově nejelo úplně nejlíp, i proto jsem se rozhodl, že nebudu startovat na mistrovství Evropy,“ vysvětloval.

V neděli českou trojici čeká další kanadský závod v Montrealu.

„V sobotu se tam budeme přesouvat autobusem. V Montrealu jsou delší kopce, nemusíte za každou zatáčkou sprintovat. Mělo by mi to víc sedět,“ věří Kreuziger. K němu se přidává i český cyklista Etixxu. „Je to další příležitost k dobrému výsledku.“

Velká cena Québeku

WorldTour - 201,6 km

1. Sagan (SR/Tinkoff) 5:07:13, 2. Van Avermaet (Belg./BMC Racing), 3. Roux (Fr./FDJ), 4. Bettiol (It./Cannondale), 5. Matthews (Austr./Orica-BikeExchange), 6. Haas (Austr./Dimension Data), 7. Ulissi (It./Lampre), 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 9. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step), 10. Uran (Kol./Cannondale) všichni stejný čas, ...58. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -59, Bárta (ČR/Bora) nedokončil.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa