VÍTĚZ. Britský cyklista Christopher Froome vjíždí jako první do cíle sedmé

VÍTĚZ. Britský cyklista Christopher Froome vjíždí jako první do cíle sedmé etapy Tour de France. | foto: AP

Konec hádek, tým Sky potvrdil Frooma za lídra pro Tour de France

  • 2
Bradley Wiggins loni po vítězné Tour de France děkoval svému strážci Chrisu Froomovi a prohlašoval: "V příštím ročníku pomůžu k vítězství já tobě." Jenže od té doby britský sir tolikrát změnil názor a tolikrát Frooma svými slovy naštval, až museli zasáhnout šéfové týmu Sky, za který oba jezdí. Pojedeme na Chrise, rozhodli necelé dva měsíce před startem stého ročníku Tour.

Rozhodnutím Sky tak skončily týdny spekulací, třiatřicetiletý Wiggins se má pokusit na Giru o růžový dres, sedmadvacetiletý Froome ve Francii o ten žlutý.

"Jako vždy, výběr týmu je rozhodnutí managementu a má své opodstatnění," řekl šéf týmu Dave Brailsford pro týmový web. "Ale abychom toto rozhodnutí vysvětlili, chceme jet na Tour s jedním lídrem."

Wiggins pro letošek zvolil start v italských etapách, které mají jeho charakteru víc sedět, ve srovnání s Tour se jede víc časovek a kopců je méně. Froomovi zase mají víc sedět parametry nejslavnějšího cyklistického závodu, a navíc bude vhodnějším sokem pro Španěla Alberta Contadora.

"S ohledem na Chrisův růst výkonnosti v této sezoně je naším plánem, a to už od ledna, poslat ho na Tour jako jasnou jedničku," dodal Brailsford.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa