Laurent Fignon

Laurent Fignon | foto: Profimedia.cz

Fignon, dvojnásobný vítěz Tour, zemřel na rakovinu slinivky. Bylo mu 50 let

  • 29
Další předčasná smrt postihla cyklistický peloton. Laurent Fignon, dvojnásobný vítěz cyklistické Tour de France, podlehl rakovině slinivky břišní. Francouzský šampion nejslavnějšího světového závodu z let 1983 a 1984 oslavil 12. srpna padesátiny.

Pařížský rodák Fignon oznámil, že trpí rakovinou, loni v červnu. V té době zároveň vydal autobiografii s názvem "Byli jsme mladí a bezstarostní", v níž otevřeně přiznal, že si během kariéry pomáhal zakázanými prostředky.

Po nástupu krevního dopingu EPO v 90. letech však jeho užití odmítal.
Navzdory smrtelnému onemocnění pracoval ještě letos na Tour jako konzultant televize France 2, která dnes o jeho úmrtí informovala. "Byl to velký šampion, v kterém se skloubil talent s železnou vůlí. Byl to také velmi inteligentní muž," vzdal mu hold šéf francouzské cyklistiky David
Lappartient.

O jeho zhoršujícím se stavu věděl i sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong, jenž mu ještě v pondělí vzkazoval přes sociální síť Twitter: "Do toho, Laurente!"

Fignon, jenž závodil v dioptrických brýlích, jezdil v profesionálním pelotonu v letech 1982-1993. Vedle dvou triumfů na "Staré dámě" vyhrál v roce 1989 Giro d'Italia a několik klasik, například dvakrát slavný závod Milán - San Remo.

Laurent Fignon při Tour de France 1989

Laurent Fignon při Tour de France 1989

Pět let po svém druhém triumfu na Tour de France útočil na hattrick, ale prohrál o osm sekund s Američanem Gregem LeMondem, což je nejtěsnější rozdíl mezi nejlepšími dvěma jezdci v historii tohoto závodu.

Laurent Fignon

Datum a místo narození: 12. srpna 1960, Paříž
Státní příslušnost: Francie
Největší úspěchy: dvojnásobný vítěz Tour de France (1983 a 1984); vítěz Gira d'Italia 1989; dvojnásobný vítěz závodu Milán - San Remo (1988 a 1989); vítěz závodu Valonský šíp 1986
Ostatní: jeden z nejslavnějších cyklistů 80. let 20. století, kvůli své
technice i vizáži (závodil v dioptrických brýlích) si vysloužil přezdívku
Profesor.
První cyklistický závod absolvoval až v 16 letech, profesionálem se stal o šest let později.
Při své premiérové účasti na Tour de France v roce 1983 využil nepřítomnosti Bernarda Hinaulta, svého stájového kolegy a největšího favorita, a vyhrál; prvenství obhájil i o rok později, kdy Hinaulta suverénně porazil.
V roce 1989, kdy se stal světovým jezdcem číslo jedna, měl na dosah třetí triumf na Tour, nakonec skončil o pouhých osm sekund druhý za Američanem Gregem Lemondem.
Profesionální kariéru ukončil v roce 1993, poté se podílel na organizaci různých cyklistických závodů a věnoval se i spolukomentování.
Loni mu vyšla kniha "Byli jsme mladí a bezstarostní", v níž tvrdil, že všichni cyklisté jeho generace včetně jeho samého dopovali.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa